Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krona eller euro?

Folkomröstningen 14 september handlar enligt valsedeln om att byta ut kronan mot euron. Det enda som med säkerhet kan sägas om följderna av ett ja för den enskilde är att vi slipper växla valuta vid resor inom euroområdet samt att det blir enklare att jämföra priser och löner.
Publicerad
Om allt annat är meningarna delade. Politiker, företagsledare och ekonomer rymmer både ja- och nejsägare. Att Svenskt Näringsliv hänvisar till en Temo-mätning, där sex av tio svenska ekonomiprofessorer sägs vara positiva till EMU och endast två är negativa, kan inte tas som intäkt för att Sverige bör gå med i valutaunionen. Samma organisations slutsats att Sverige skulle ha haft 100 000 fler arbetstillfällen, om vi varit med i eurosamarbetet från början, går inte heller att leda i bevis. Nejsägarna kontrar med att arbetslösheten är dubbelt så hög i euroområdet.
Lika lite som ekonomerna kunde förutse börsraset 2000-2003 kan de med någon tilltro uttala sig om konsekvenserna för Sverige av ett EMU-medlemskap. I en räcka debattböcker går åsikterna isär om det är viktigare att värna Riksbankens räntevapen och stå utanför eller ansluta sig och parera stigande inflation med skatterna. Sif tar inte ställning i EMU-frågan.
Ett sätt att förhålla sig till valet är att sluta fråga vad som är bäst för Sverige och svenskarna och i stället svara på om man är villig att delta i - och påverka - vår livstids stora europeiska samarbetsprojekt, EU. Om ett år är 25 länder med 450 miljoner invånare involverade i projektet. Ambitionen är att växa till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi med fler och bättre jobb. Lyckas man är det bra för Europa.
Euron är sista steget i den anpassning till EMU som Sverige redan gjort. Med en gemensam valuta i hela EU tas ytterligare ett kliv mot Europas förenta stater, med så småningom en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och ett gemensamt försvar. Att påskina något annat vore hyckleri. Många som tidigare avvisat en federalistisk utveckling har måhända tänkt om efter Irakkriget och supermakten USA:s arrogans mot FN och folkrätten. Ett enat Europa skulle behövas som en balanserande kraft i världen. En europeisk gemenskap bortom gamla nationsgränser borde vara möjlig.
I det perspektivet handlar folkomröstningen i september om något större och viktigare än att byta kronan mot euron. I detta större ingår hur Europa beter sig mot världens fattiga länder.
Fackföreningsrörelsen har ett ansvar för att den progressiva sociala modellen fortsätter att utvecklas i Europa. Hur det än går med valutaunionen. I maj höll europagrenen av den nya fackliga internationalen UNI (Union Network International) sin första kongress. Delegaterna samlade i Folkets hus i Stockholm diskuterade gränsöverskridande kollektivavtal och fackliga rättigheter, även möjligheten av "eurostrejker", i ljuset av EMU och EU:s utvidgning. I strid med de svenska facken uttalade kongressen att euron bidrar till "stabilitet och förtroende".
Emilio Gabaglio, generalsekreterare för europafacket EFS med 60 miljoner medlemmar, sa på kongressen att det inte räcker med ett mellanstatligt samarbete. Splittringen i Irakfrågan visar att "Europa måste uttrycka sig med en röst i världen". Europa måste samtidigt bli mer demokratiskt och öppna sina institutioner för att de mänskliga rättigheterna ska kunna hävdas i marknadens globalisering.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.