Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kritik mot utredning om lönebildningen

Publicerad

Kritik mot utredning
om lönebildningen


Den statliga utredningen om framtidens lönebildning får kritik från flera olika håll. Facken inom industrin vänder sig mot förslagen om att begränsa konflikträtten medan SAF varnar för ökad centralisering.

Utredningen har gjorts av Svante Öberg, Konjunkturinstitutets chef, och har haft som syfte att lägga fram förslag som ska bidra till en god utveckling av den svenska ekonomin. En stark tillväxt och stigande sysselsättning utan att inflationen drivs upp är slutmålet.
Öberg menar att lönebildningen i Sverige inte fungerar bra just nu - löneökningarna har under många år varit väsentligt högre än i jämförbara konkurrentländer, heter det.
För att råda bot på detta föreslås en rad åtgärder, bland annat att ett starkt Medlingsinstitut bildas.
Öberg föreslår också stramare konfliktregler, bland annat en proportionalitetsregel som ska begränsa möjligheten till stridsåtgärder som kostar lite för den egna organisationen men som orsakar stora kostnader för motparten eller tredje man.

Kritik från facken
Denna del av utredningen får skarp kritik av de samlade fackförbunden inom industrin, däribland SIF.
- Dessa förslag förskjuter balansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel, skriver industrifacken i ett pressmeddelande.
Samma förbund menar också att avtalsöverenskommelser mellan parterna borde göra de flesta av utredningens förslag överflödiga.
Denna kritik kommer igen också från annat håll. TCO:s och SACO:s ordförande, Inger Ohlsson och Anders Milton, säger i ett gemensamt uttalande att "utredningens förslag innebär stor risk för statlig inkomstpolitik".
De menar också att det finns andra orsaker till att lönebildningen inte har fungerat, till exempel den ekonomiska politiken i stort.
- Den samlade bedömningen av utredningens förslag är att den riskerar att störa parternas ansvar mer än att förbättra lönebildningen, säger Anders Milton och Inger Ohlsson.

"Löser problem som inte finns"
PTK:s ordförande Holger Eriksson går ännu längre. Han skriver i en kommentar att utredaren "löser problem som inte finns och skapar istället nya".
Eriksson kritiserar utredningens själva utgångspunkt:
- Det är inte lönebildningen det är fel på. Den fungerar bevisligen inte sämre i Sverige än i andra länder. Vi har dessutom inte haft några stora konflikter på svensk arbetsmarknad de senaste åren.
PTK säger därför nej till ett starkare medlingsinstitut och stramare konfliktregler.
Just dessa inslag i utredningen välkomnas däremot av Sveriges Verkstadsindustrier, som menar att flera av förslagen går i rätt riktning.
SAF varnar dock för att förslagen leder mot ökad centralisering och ökat statligt inflytande över lönebildningen.

MAGNUS A JACOBSSON © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.