Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kritik mot Unionens Triaflykt

Unionen vill sig dra sig ur studerandeverksamheten Tria. Samarbetsorganisationen ST är oförstående.
- Jag tycker att det är sorgligt, säger ST:s förbundsordförande Annette Carnhede.
Ola Rennstam Publicerad 27 september 2011, kl 15:12

Sex av Unionens regioner vill lägga ner studentsamarbetet Tria. De anser att studenternas intressen kan tillvaratas mycket bättre i Unionens namn.
Och nu har Unionens förbundsstyrelse valt att ställa sig bakom förslaget. Frågan kommer att avgöras på Unionens kongress den 10-14 oktober.

På de två övriga Triaförbunden, Vision och ST, har man ingen förståelse för Unionens initiativ. I stället hoppas man att kongressledamöterna inser fördelarna med projektet.
- Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. När vi bildade Tria bestämde vi att det måste finnas en viss uthållighet i arbetet. Nu är Tria etablerat, har fått ett bra genomslag bland studenterna och vi har haft en period av gott samarbete mellan förbunden. Det kommer att bli svårt att komma tillbaka till något liknande samarbete, man bränner det ett tag framåt, säger Annette Carnhede.

Även Vision är missnöjt med att Unionen vill hoppa av samarbetet.
- Vi har respekt för Unionens beslut men tycker att det är synd. Vi hade hoppats på att få fått mer tid på oss och få visa vad Tria kan göra innan man utvärderar. Det går ju bra nu; både samarbetet och rekryteringen av yrkesverksamma medlemmar, inte minst till Unionen, säger Visions kommunikationschef Karin Ottosson.

Om Unionen lämnar samarbetet kommer studenterna hamna i kläm, menar Annette Carnhede.
- Det trasslar till det för studenterna. Svårigheterna ligger i att veta vilken arbetsgivare man kommer att ha när man avslutat sina studier, det är nästintill omöjligt. Det stora värdet med Tria är att vi faktiskt kan underlätta för dem eftersom vi täcker hela arbetsmarknaden; privat, kommunal och statlig, säger hon.
Karin Ottosson är inne på samma linje:
- Anledningen till att vi gick ihop en gång i tiden var att studenterna inte vet var de ska jobba någonstans efter avslutade studier. Tidigare stod vi bredvid varandra ute på skolorna alla tre, säger hon.

Kommer ni att driva vidare Tria tillsammans med Vision?
- Det kan jag inte svara på, för det har vi inte diskuterat. Varje förbund gör nu sin analys på vad vi ska prioritera i framtiden och vad vi har lärt oss. Jag tycker att vi har fått valuta för pengarna vi lagt ner i samarbetet och våra lokala fackliga företrädare tycker att det underlättar vid nyanställningar eftersom många känner till Tria, säger Annette Carnhede.

Förra året fick Tria ett utökat uppdrag. Organisationen skulle inte bara ansvara för att rekrytera studenter utan också rekrytera yrkesverksamma till förbunden efter studietiden. Arbetet med att rekrytera yrkesverksamma går, enligt nya siffror, betydligt bättre jämfört med när ansvaret låg på respektive förbund.

Redan på kongressen för tre år sedan diskuterades att ta över studerandeverksamheten i egen regi men den gången röstades motionen ner.

De sex regioner som motionerat om att Unionen bör kliva ur Triasamarbetet är: Småland, Skaraborg, Sjuhall, Sydost, Väst och Bergslagen. Dessutom har två privatpersoner lämnat in en motion med samma innehåll.

Fakta

Tria är ett samarbete mellan fackförbunden Unionen, ST och Vision (före detta SKTF) för att värva studenter. Tanken är att Triamedlemmarna när de går in i yrkeslivet ska välja att gå över till något av de tre förbunden.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.