Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Körde för fort - blev avskedad

Under en semester körde en Unionenmedlem sex kilometer över den tillåtna hastigheten med sin tjänstebil. En solklar grund för avsked tyckte hans företag. Unionen är av en annan åsikt och stämmer nu bolaget på sammanlagt 150 000 kronor.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 8 augusti 2013, kl 12:55
Fortkörning

Unionenmedlemmen jobbade inom högspänningsbranschen och tillverkade bland annat fibrerad plast som används vid isolering. Bolagets huvudkontor ligger i Tyskland, men medlemmens kontor var förlagt i hans bostad. Han hade tillgång till tjänstebil som även fick användas privat.

I februari i år sades han upp på grund av arbetsbrist. Knappt två veckor senare meddelade bolaget att de önskade hans närvaro på ett kundmöte i Sverige. Han svarade att han var på semester i Tyskland och inte hade någon möjlighet att närvara. Företaget klargjorde då att det skulle få rättsliga konsekvenser om han inte dök upp på mötet. Unionenmedlemmen avbröt därför sin semester och reste hem, bara för att mötas av ytterligare ett besked: han behövde inte komma.

Två veckor senare avskedades han från sin tjänst. Skälet var en fortkörning i Tyskland, då han kört 56 kilometer i timmen istället för det tillåtna 50. En sådan smärre trafikföreteelse är inte grund för avskedande anser Unionen och stämmer nu bolaget på sammanlagt 150 000 kronor.

Lina Jonsson