En ny undersökning bland 464 egenföretagande konsulter visar att 45 procent ratar medlemskap i fackliga organisationer. Av dessa svarar tre av fyra att de inte tror att fackliga organisationer kan hjälpa dem som egenföretagare. 22 procent hänvisar till dåliga erfarenheter av fackförbund.
- Det finns en utbredd uppfattning bland egenföretagare att facket inte kan hjälpa till, något som givetvis är mycket olyckligt. Sveriges egenföretagare behöver nämligen allt stöd de kan få och Sverige behöver definitivt driftiga egenföretagare som vågar ta steget, kommenterar Thomas Goréus, vd för konsultmäklaren Assistera, som står bakom undersökningen.
Han får medhåll av Andreas Holmbäck på Unionen Egenföretagare.
- Många i den här gruppen tror att de har mindre nytta av a-kassa och inkomstförsäkring än vad de i själva verket har. Förutsättningarna för att få ersättning är sämre än för "vanliga" medlemmar men många tror att de inte har någon chans alls och det kan vara en miss i informationen från vår sida, säger han.
Unionen Egenföretagare har i dag 4 400 medlemmar, varav cirka en tredjedel är konsulter. Värvningspotentialen är stor och för att öka kännedomen om medlemskapet startar i dag en stor lanseringskampanj i samarbete med tv-programmet Uppfinnarna.
- Jag vågar säga att få egenföretagare känner till att medlemskapet är skräddarsytt för deras behov, men jag tror mycket på den här nya kampanjen. Ett annat stort arbete är att förbättra samarbetet med ombudsmän och förtroendevalda som är ute på arbetsplatserna och träffar konsulterna, säger Andreas Holmbäck.
Av de konsulter som deltagit i Assisteras undersökning och som är medlemmar i något fackförbund svarar en fjärdedel att de är missnöjda med sitt medlemskap. Endast en av tio är mycket nöjda.
- De två viktigaste anledningarna att gå med i facket är inkomstförsäkringen och när man stöter på problem. Tryggheten försämras när man bestämmer sig för att bli egenföretagare, säger Andreas Holmbäck.
Thomas Goréus på Assistera är inne på samma linje:
- Vår uppfattning är att mer resurser borde läggas på att utveckla trygghetssystemet för egenföretagare i stället för att diskussionen hela tiden hamnar i frågan om förenklade regler och blanketter, säger han.