Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kongress 2000

Publicerad

Inte bara industrin
Vid SIF:s kongress 13-16 juni kommer 184 motioner att behandlas.
En motion går ut på att det långa namnet Svenska industritjänstemannaförbundet slopas. Varken industri eller tjänsteman anses passa in på den moderna arbetsmarknaden. Framtidens SIF ska heta SIF, kort och gott.
Det är logiskt. I förslaget till idéprogram står att SIF är till för dem som jobbar inom de teknik- och kunskapsbaserade sektorerna. Men det innebär inte att SIF:s rekryteringsbas numera är hela arbetsmarknaden, enligt förbundsekreteraren Anders Widlund.
–Det viktiga är att beskrivningen inte blir hindrande. Det dyker upp nya områden och kommer in nya medlemsgrupper som inte känner att de jobbar inom industrin. Det gäller tex många på IT-företagen.

Ingen föryngring
Tre ordinarie ledamöter, Dan
Eriksson, Helena Törnberg och Karin Åberg, avgår ur förbundsstyrelsen.
Två ersätts med nuvarande suppleanterna Lars Carlsson, Vattenfall Skövde, och Kennet Morin, SSAB Borlänge, föreslår valberedningen. Den tredje platsen går, enligt förslaget, till Berith Westman, Stockholm, ordförande i Telias SIF-klubb.
Till nya suppleanter föreslås Kristina J:son Karlsson, DynoNobel Gyttorp, och Peter Hellberg, IBM Eskilstuna. Med sina 44 respektive 33 år blir de yngst i styrelsen.
Avgående Helena Törnberg är kritisk till bristen på föryngring.

Rättelse
Presentationen av kongressombuden i nr 8 innehöll några felaktigheter.
Under kongressveckan 13-16 juni deltar 75 kvinnor av 180 ombud (41,7 procent). Mira Dekanic, SIF Syd, heter så och inget annat. Robert E Buréns, SIF Syd, inkomstuppgift avser 1999.
Två platser var ännu vakanta vid pressläggningen av nr 8. Det gäller

SIF Syd
SSoliman.JPG (9352 bytes)
Sherif Soliman, 52

Klinisk prövningsledare
AstraZeneca, Lund
046-336652
sherif.soliman@astrazeneca.com
Kongress: första

SIF Växjö
EPettersson.JPG (6662 bytes)
Eva Petersson, 48
Ekonomiassistent
Tenneco Automotive Sverige AB, Vittaryd
0372-70520
Kongress: första

Gösta Nässén, Stockholm, fick fel bild publicerad. Så här ser han ut:
GNassen.jpg (4156 bytes)

Stig Carlsson, FA 19 fick inte sin bild publicerad alls. Så här ser han ut.SCarlsson.jpg (8675 bytes)

© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.