- Är man mitt i stormens öga är det kanske inte så lätt att se, men det finns faktiskt mycket att lära av konflikter på arbetsplatsen. Om man har tur kan man lära känna sig själv och andra bättre.
Det säger Titti Lundin, biträdande forskare vid Göteborgs universitet, som tillsammans med Thomas Jordan gjort en studie om konflikter på arbetsplatsen. De har intervjuat 80 personer med erfarenhet av långa (minst ett halvår) konflikter. Intervjuerna visar att det finns många olika sätt att hantera en konflikt, mycket beroende på hur medveten man är om sin egen roll och vilket perspektiv man har.
- De som ser en större kontext i konflikten får en större spelyta för sitt eget agerande. De kan må lika dåligt som andra, men de får fler verktyg, säger Titti Lundin.
Undersökningens mål var att hitta pedagogiska metoder för hur man ska agera under en konflikt. En viktig aspekt var hur man ser på motparten och sin egen roll.
- Det är sällan en konflikt handlar om motsatta mål. Oftast handlar det om relationerna på arbetsplatsen. Det vi kan se är att chefens beredvillighet att ha öppna diskussioner påverkar mycket.
Titti Lundin ger några tips på hur man ska agera när det uppstår en konflikt på arbetsplatsen:
1) Var medveten om att det är smärtsamma processer för alla inblandade Jobbet är viktigt för de flesta.
2) Alla arbetsplatser borde ha en konfliktpolicy eller en konfliktombudsman.
3) Prata med någon neutral för att formulera för dig själv vad problemet är. Ofta blir man förbannad för att någon inte torkar av diskbänken, men det är inte det i sig som gör att jag blir arg. Fråga dig: Vad har den här personen gjort? Vad känner jag inför det?
4) Ta kontakt med personen och hoppas att den är villig att lyssna. Det uppstår många missförstånd i en konflikt som kan lösas om man pratar med varandra.
- Det är viktigt att ha kontroll över det som sker. Är man ägd av konflikten blir det förgiftat och svårt, säger Titti Lundin.
Forskningsresultaten ska användas till att bygga upp en hemsida om konflikter. Där ska ges konkreta tips och metoder. Tidigast i höst börjar arbetet med hemsidan.
LINDA SVENSSON© siftidningen