Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kön avgör startups framgång

Startups drivna av kvinnor är mer framgångsrika – om de backas upp av andra kvinnor.
Ola Rennstam Publicerad 5 februari 2018, kl 14:37
colourbox.com
colourbox.com

En undersökning som gjorts på Harvard University i USA visar att män är mer framgångsrika än kvinnor på att få startups att lyckas. 27 procent av männens försökbolag lyckas medan bara 17  procent av dem som drivs av kvinnor. Men om kvinnorna får finansiering och uppbackning av andra kvinnor försvinner skillnaden mellan könen. Att kvinnor har svårare att slå sig fram och hitta finansiärer är verklighet även i Sverige, enligt affärscoachen Katarina Chowra, som arbetat med startup i Sverige i tio år och även en period i Silicon Valley.
– Kvinnor har svårare än män att få investeringar och ta sig fram även i Sverige, men det är inte lika illa som i USA, konstaterar hon.

En viktig förklaring till varför kvinnor – än så länge – inte har varit lika framgångsrika beror på förutfattade meningar bland finansiärerna, som i de flesta fall är just män.
– Många kvinnor får inte den support de behöver. Det är vanligt att man blir ifrågasatt och får mer detaljfrågor om affären och om hur man tänkt. Information som finansiärerna inte kräver av män på samma sätt. Som kvinna måste man ha mer på fötterna och träffa fler investerare innan någon satsar, man måste helt enkelt kämpa mer för att lyckas, säger Katarina Chowra.

Men hon är övertygad om att en förändring är i nära antågande – åtminstone i Sverige.
– Antalet kvinnliga entreprenörer kommer öka extremt mycket de kommande åren. En anledning är att det nya sättet att utveckla affärsmodeller inte bygger på konkurrens utan på samarbete, vilket gynnar kvinnor. Men den viktigaste anledningen är att risken för att driva en startup är betydligt lägre än tidigare, det går snabbare att komma igång och man behöver inte låna lika mycket pengar.

Katarina Chowra har upplevt en föråldrad jargong inom vissa delar av startup-kulturen, i synnerhet under sin tid i Silicon Valley.
– I USA ligger man en generation efter oss i jämställdhet. Det finns en föreställning om att kvinnor är bra för teamen men att vi inte kan vara inspirerande och själva driva ett företag. Gamla föreställningar om hur man ska vara som kvinna och man tar tid att förändra. Jag tillhör själv dem som anser att det finns vissa skillnader; män är generellt mer tävlingsbenägna och kvinnor mer trygghetsmedvetna. Det gamla sättet att göra affärer gjorde att få kvinnor vågade satsa, men det håller på att förändras.

Innovationssystemen ser annorlunda ut, i USA sker nästan all finansiering genom privata aktörer och så kallade acceleratorer som går in ganska sent i processen, medan det i Sverige går att få stöd från statliga aktörer. Det innebär att svenska startups får tillgång till support och hjälp i ett tidigare skede.

Startups

En vedertagen definition är framtagen av professor Steve Blank: ”En startup är en temporär organisation, med syfte att söka efter en repeterbar och skalbar affärsmodell.”

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.