En undersökning som gjorts på Harvard University i USA visar att män är mer framgångsrika än kvinnor på att få startups att lyckas. 27 procent av männens försökbolag lyckas medan bara 17 procent av dem som drivs av kvinnor. Men om kvinnorna får finansiering och uppbackning av andra kvinnor försvinner skillnaden mellan könen. Att kvinnor har svårare att slå sig fram och hitta finansiärer är verklighet även i Sverige, enligt affärscoachen Katarina Chowra, som arbetat med startup i Sverige i tio år och även en period i Silicon Valley.
– Kvinnor har svårare än män att få investeringar och ta sig fram även i Sverige, men det är inte lika illa som i USA, konstaterar hon.
En viktig förklaring till varför kvinnor – än så länge – inte har varit lika framgångsrika beror på förutfattade meningar bland finansiärerna, som i de flesta fall är just män.
– Många kvinnor får inte den support de behöver. Det är vanligt att man blir ifrågasatt och får mer detaljfrågor om affären och om hur man tänkt. Information som finansiärerna inte kräver av män på samma sätt. Som kvinna måste man ha mer på fötterna och träffa fler investerare innan någon satsar, man måste helt enkelt kämpa mer för att lyckas, säger Katarina Chowra.
Men hon är övertygad om att en förändring är i nära antågande – åtminstone i Sverige.
– Antalet kvinnliga entreprenörer kommer öka extremt mycket de kommande åren. En anledning är att det nya sättet att utveckla affärsmodeller inte bygger på konkurrens utan på samarbete, vilket gynnar kvinnor. Men den viktigaste anledningen är att risken för att driva en startup är betydligt lägre än tidigare, det går snabbare att komma igång och man behöver inte låna lika mycket pengar.
Katarina Chowra har upplevt en föråldrad jargong inom vissa delar av startup-kulturen, i synnerhet under sin tid i Silicon Valley.
– I USA ligger man en generation efter oss i jämställdhet. Det finns en föreställning om att kvinnor är bra för teamen men att vi inte kan vara inspirerande och själva driva ett företag. Gamla föreställningar om hur man ska vara som kvinna och man tar tid att förändra. Jag tillhör själv dem som anser att det finns vissa skillnader; män är generellt mer tävlingsbenägna och kvinnor mer trygghetsmedvetna. Det gamla sättet att göra affärer gjorde att få kvinnor vågade satsa, men det håller på att förändras.
Innovationssystemen ser annorlunda ut, i USA sker nästan all finansiering genom privata aktörer och så kallade acceleratorer som går in ganska sent i processen, medan det i Sverige går att få stöd från statliga aktörer. Det innebär att svenska startups får tillgång till support och hjälp i ett tidigare skede.
Startups
En vedertagen definition är framtagen av professor Steve Blank: ”En startup är en temporär organisation, med syfte att söka efter en repeterbar och skalbar affärsmodell.”