Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kompetens hellre än restaurangmoms

Regeringen borde ha satsat på kompetensutveckling i stället för sänkt restaurangmoms. Det anser Unionen i en kommentar till regeringens budgetproposition.
Ola Rennstam Publicerad 20 september 2011, kl 15:09

Vidareutbildning för anställda i det privata näringslivet blir en allt viktigare konkurrensfaktor för företagen och är ett av Unionens viktigaste krav i den pågående avtalsrörelsen. Men den som hade trott på en storsatsning i regeringens budgetproposition, som presenterades i dag, blev besviken. I stället satsade regeringen en stor del av budgetpengarna på sänkt restaurangmoms.

- Det är en dyr reform - 5,4 miljarder kronor - pengar som hade kunnat användas på ett mycket bättre sätt. Den kommer inte att ge så många jobb eller den tillväxt som regeringen hävdar. I stället borde de ha satsat mer på kompetensutveckling till anställda ute i företagen, säger Mats Engström, samhällspolitisk chef på Unionen.

- Det är viktigt för Sveriges och företagens konkurrenskraft att vi förnyar oss och har de kunskaper som framtiden behöver. Och sedan är det naturligtvis viktigt för våra medlemmars trygghet i en föränderlig värld att man har rätt kunskap och kompetens. Det är välkommet att regeringen gör satsningar på arbetsmarknadsutbildningar, men de kunde gärna ha skett tidigare.

Är det något annat ni saknar i budgeten?
- Vi hade gärna sett att man tagit bort den differentierade avgiften till a-kassan som är ineffektiv och inte har den effekt på lönebildningen som regeringen har trott. Att den ska tas bort är något vi kommer att fortsätta att driva, säger Mats Engström.

I budgetpropositionen presenterar regeringen en prognos över svensk ekonomi. Bland annat har BNP-tillväxten reviderats ned och den sjunkande arbetslösheten förväntas vända uppåt tillfälligt under 2012.

- Vår bedömning är att regeringens prognos har reviderats ned för mycket och att den senaste tidens turbulens på de finansiella marknaderna inte får de konsekvenser på tillväxt och arbetsmarknad som regeringen antar. Inom ett par veckor kommer vi med en egen prognos som kommer att ligga närmare Konjunkturinstitutets bedömning på 1,9 procent i BNP-ökning för 2012, säger Mats Engström.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.