Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kollegor knycker ofta idéer

"Sno en idé och gör den till din" tycks vara ett motto på svenska arbetsplatser. Managementbranschen har flest idétjuvar. Där anser tre av fyra att deras uppslag har stulits av en kollega som själv har tagit åt sig äran.
Eva Karlsson Publicerad

Det är fint och önskvärt att vara kreativ. Många tror att det är en medfödd egenskap men ännu fler tror att det är något som vi själva kan träna upp.

Manpower har tillsammans med Kairos Future frågat drygt 5 000 personer om kreativitet på jobbet. Nio av tio tycker att de är kreativa. Men bara hälften anser att deras kollegor är det.

Starkast är den kreativa självbilden inom media och kultur samt pr och reklam. Lägst är den bland kontorsarbetare, administratörer och ekonomer.

Nästan nio av tio anser att det är viktigt att få vara kreativ på jobbet men alla får inte utlopp för sin skaparförmåga. Var fjärde anställd är kreativt frustrerad. Störst är frustrationen inom kundtjänst och operatörsyrken. Inom management och pedagogiska arbeten är den som minst.

Frustrerad kan man också bli om någon snor ens idé. Mer än hälften av de anställda uppger att de har varit med om det. Däremot är det mycket ovanligt att man själv tar en idé från en medarbetare eller kollega och presenterar den som sin egen. Var tionde person må ha stulit en idé någon gång. Två procent erkänner att de har gjort det flera gånger.

Vad kan arbetsgivaren göra för att öka kreativiteten? Viktigast är erkännande och uppmärksammande av medarbetare som kommer med goda idéer. Det ska också finnas bra system för att ta till vara idéerna, möjlighet att driva egna förslag vidare och möjlighet att arbeta i team.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.