Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kolla alltid arbetsgivaren

Att ta jobb hos en oseriös arbetsgivare kan kosta betydligt mer än det smakar. Unionens ombudsmän varnar för skumma företag som drar nytta av desperata arbetssökande.
Johanna Rovira Publicerad

Arbetsgivarna brukar oftast kolla upp arbetssökandes referenser innan de anställer. Men för arbetssökande är det minst lika viktigt att kolla upp arbetsgivaren ordentligt. Ted Pellikaan, ombudsman på Unionens regionkontor i Jönköping, har flera exempel på personer som farit illa på grund av av oseriösa arbetsgivare.

Som tjejen som tog jobb som dörrförsäljare åt ett dammsugarföretag. Trots löften om avtal och garantilön, stod hon där utan varken avtal eller lön och facket kunde inte hjälpa henne att gå vidare, delvis eftersom ord stod mot ord.

- Visst kan vi driva också muntliga avtal, med det är mycket svårare att bevisa, säger Ted Pellikaan.

- Man ska alltid ta för vana att kontakta facket innan man ingår en anställning. Vi vet ju oftast vad det handlar om och kan direkt säga om en arbetsgivare är seriös eller inte.

Arbetsgivaren som säljer superdyra dammsugare hör till de mer oseriösa Ted Pellikaan träffat på.  Företaget hade utlovat avtal och garanterad lön per kundbesök, men upplyste inte om att det fanns minimikrav på minst 30 besök för att den anställde över huvud taget skulle få ut ett öre i lön. Företagen betalar heller inte ut milersättning, så för många kan anställningen bli en ren förlustaffär.

- Dessutom innebär jobbet att man måste jobba kvällar och helger, för det är då folk är hemma och det betyder att man är upplåst jämt. Företaget uppstår i ny skepnad på nya orter, säger Ted Pellikaan.

Samtidigt i andra ändan av landet håller Jeanette Forss, regionchef i Sundsvall, ögonen på ett annat företag. Det rör sig alltså om samma dammsugarmärke, liknande taskiga villkor, men ett annat företagsnamn.

- Vi får med jämna mellanrum samtal från medlemmar som råkat ut för just det här dammsugarföretaget. Hittills har vi haft svårt att komma åt dem. För att vi ska kunna bevisa något har vi behövt svart på vitt i form av ett avtal, säger hon.

- Det finns företag som systematiskt misshandlar folk som av olika anledningar inte vågar tacka nej till jobb. Om man får en magkänsla att det inte står rätt till med det sökta jobbet, är det jättebra om man kontaktar oss och låter oss ta del av anställningsavtalet. Det är oerhört viktigt för oss att få veta vilka dessa oseriösa företag är, så att vi kan påverka och förhindra att de utnyttjar andra.

Fakta

Så kollar du en presumtiv arbetsgivare:

  • Begär redovisning av lönesystem och villkor redan under första intervjun.
  • Skriv aldrig under ett avtal utan att lusläst det. Vänd dig alltid till facket för att få hjälp att tolka avtalet och upptäcka eventuella fallgropar i avtalet innan du tackar ja.
  • Bolagsverket kan ge dig information om bolagets ekonomi och att bolaget faktiskt existerar.
  • cint.se under rubriken debatt/varningar kan du söka på företagets namn och se om det finns några invändningar mot det som arbetsgivare eller företag. (Kör företaget med oschysta metoder mot kunder, är det förmodligen oseriöst också som arbetsgivare.)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.