Arbetsgivarna brukar oftast kolla upp arbetssökandes referenser innan de anställer. Men för arbetssökande är det minst lika viktigt att kolla upp arbetsgivaren ordentligt. Ted Pellikaan, ombudsman på Unionens regionkontor i Jönköping, har flera exempel på personer som farit illa på grund av av oseriösa arbetsgivare.
Som tjejen som tog jobb som dörrförsäljare åt ett dammsugarföretag. Trots löften om avtal och garantilön, stod hon där utan varken avtal eller lön och facket kunde inte hjälpa henne att gå vidare, delvis eftersom ord stod mot ord.
- Visst kan vi driva också muntliga avtal, med det är mycket svårare att bevisa, säger Ted Pellikaan.
- Man ska alltid ta för vana att kontakta facket innan man ingår en anställning. Vi vet ju oftast vad det handlar om och kan direkt säga om en arbetsgivare är seriös eller inte.
Arbetsgivaren som säljer superdyra dammsugare hör till de mer oseriösa Ted Pellikaan träffat på. Företaget hade utlovat avtal och garanterad lön per kundbesök, men upplyste inte om att det fanns minimikrav på minst 30 besök för att den anställde över huvud taget skulle få ut ett öre i lön. Företagen betalar heller inte ut milersättning, så för många kan anställningen bli en ren förlustaffär.
- Dessutom innebär jobbet att man måste jobba kvällar och helger, för det är då folk är hemma och det betyder att man är upplåst jämt. Företaget uppstår i ny skepnad på nya orter, säger Ted Pellikaan.
Samtidigt i andra ändan av landet håller Jeanette Forss, regionchef i Sundsvall, ögonen på ett annat företag. Det rör sig alltså om samma dammsugarmärke, liknande taskiga villkor, men ett annat företagsnamn.
- Vi får med jämna mellanrum samtal från medlemmar som råkat ut för just det här dammsugarföretaget. Hittills har vi haft svårt att komma åt dem. För att vi ska kunna bevisa något har vi behövt svart på vitt i form av ett avtal, säger hon.
- Det finns företag som systematiskt misshandlar folk som av olika anledningar inte vågar tacka nej till jobb. Om man får en magkänsla att det inte står rätt till med det sökta jobbet, är det jättebra om man kontaktar oss och låter oss ta del av anställningsavtalet. Det är oerhört viktigt för oss att få veta vilka dessa oseriösa företag är, så att vi kan påverka och förhindra att de utnyttjar andra.
Fakta
Så kollar du en presumtiv arbetsgivare:
- Begär redovisning av lönesystem och villkor redan under första intervjun.
- Skriv aldrig under ett avtal utan att lusläst det. Vänd dig alltid till facket för att få hjälp att tolka avtalet och upptäcka eventuella fallgropar i avtalet innan du tackar ja.
- Bolagsverket kan ge dig information om bolagets ekonomi och att bolaget faktiskt existerar.
På cint.se under rubriken debatt/varningar kan du söka på företagets namn och se om det finns några invändningar mot det som arbetsgivare eller företag. (Kör företaget med oschysta metoder mot kunder, är det förmodligen oseriöst också som arbetsgivare.)