Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kockums: Internationellt samarbete nödvändigt

Publicerad

Kockums:
"Internationellt samarbete nödvändigt"

Kockums för diskussioner med tyska HDW om försäljning av varvet. Tillsammans skulle de bli världens största ubåtstillverkare. Spekulationerna både oroar och väcker hopp hos de anställda.

- Det är alltid så med sammanslagningar att man blir orolig för jobben, säger Ingrid Holmberg, vice ordförande i SIF-klubben i Malmö.
Ledningen för Celsius har bekräftat att man för samtal med tyska HDW. Några detaljer har man dock inte avslöjat. Personalen vet inte mycket ännu, men tror att ett samarbete är nödvändigt.
- Vi har direktiv från försvarsdepartementet att samarbeta internationellt. Sverige har inte råd att själva utveckla nya produkter.
Kockums har lidit svårt av neddragningar under 90-talet. Oron är stor att ett samgående med HDW skulle leda till ytterligare personalminskningar.
- Jag vill ändå vara optimist och tro att de har ett intresse av vårt kunnande.
Skulle affären bli av är det sannolikt att huvudkontoret kommer att ligga i Kiel, där HDW finns i dag. Trots att avståndet inte är stort kan de informella kontakterna med ledningen bli lidande av att cheferna talar ett främmande språk och inte finns i korridorerna.
En positiv aspekt av att huvudkontoret förläggs till Tyskland är deras lag om styrelserepresentation. Där har arbetstagarna rätt till hälften av styrelseplatserna.
- Om det blir något av det hela måste vi från facklig sida arbeta för att se till att vi får en del av de platserna. Vi kommer att ta hjälp av förbundet så vi vet vad vi ska tänka på. Det här är något helt nytt för oss.
Ingrid Holmberg tror att HDW är en bra samarbetspartner för Kockums. De kompletterar varandras marknader bra. Kockums dominerar i Australien, Asien och Norden, medan HDW har stora marknadsandelar i Sydafrika och Sydamerika.
- Att sälja militära produkter är inte bara att sälja den bästa tekniska lösningen till bästa pris. Det är mycket politik inblandat, och där kan vi dra nytta av varandras kontakter.
Enligt Dagens Industri spår HDW:s chef för marin affärsutveckling, Hans Saeger, att en uppgörelse är klar i oktober.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.