Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klart med ny arbetslöshetsförsäkring

Publicerad

I dag, tisdag, beslutade SIF:s extrakongress att införa en ny obligatorisk arbetslöshetsförsäkring för medlemmarna. Försäkringen ska garantera att alla får 80 procent av sin lön vid arbetslöshet.

Synpunkterna på förslaget var många bland de förtroendevalda, men ingen ifrågasatte försäkringen som sådan. Det var i stället finansiering och åldersgränsen på 60 år som skapade mest diskussion. Förbundsstyrelsen ändrade under debatten i sitt förslag, så att medlemmar upp till 62 år omfattas.
Eftersom den övre åldersgränsen höjdes fick förbundsstyrelsen i uppdrag att räkna om premierna. I det tidigare förslaget skulle som mest 37 kronor läggas till medlemsavgiften varje månad.
Dessutom beslutade man att nuvarande SIF-medlemmar får börja sin kvalificeringsperiod redan den 1 juli i år. I det tidigare förslaget skulle försäkringen starta i januari nästa år, med första utbetalning den 1 juli 2003. Förändringen innebär att pengar måste tas från överskottet i konfliktfonden för att täcka ett halvårs förlorade premier.
Efter flera inlägg beslutade kongressen att arbetslöshetsförsäkringen ska gälla lika för den som säger upp sig själv som för den som blir uppsagd.
- I dag är det många som riskerar att sägas upp men som får erbjudande om att gå frivilligt för att det ser bättre ut i pappren. Jag vänder mig mot den förlängda karensen för dem som säger upp sig, sade Liselotte Mellin från SIF i Mellannorrland.
Förbundsstyrelsen menade i sitt förslag att 45 dagars karens med avräkning på de totalt 100 utbetalningsdagarna skulle gälla. Men kongressen ville annorlunda.
I dag ligger 75 procent av SIF:s medlemmar över taket i den vanliga arbetslöshetsförsäkringen. Efter höjningen den 1 juli kommer mer än hälften att göra det. Bara de som kan få ut något av försäkringen ska vara med och betala.
SIF:s arbetslöshetsförsäkring införs delvis som ett politiskt påtryckningsmedel.
- Det är oacceptabelt att en så stor del av våra medlemmar inte får ett fullgott skydd vid arbetslöshet, säger Mari-Ann Krantz. Jag hoppas att regeringen inser att det här inte är någon bra väg att värna det gemensamma välfärdssystemet.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.