Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

A-kasseförslag välkomnas

Publicerad

A-kasseförslag välkomnas

Den statliga a-kasseutredningens förmodade förslag till höjt tak i försäkringen välkomnas av SIF. Det säger Christer Jansson, chef för SIF:s arbetsmarknadsenhet, och en av deltagarna i en grupp som överlämnat förslag till utredningen.

- Så här långt ligger tankarna i linje med vår uppfattning. Det verkar som om man tagit intryck av vad vi sagt, säger han.
SIF:s förslag till förändringar i a-kassan går bland annat ut på följande:
* Förenkla regelsystemet - upprepade ändringar i försäkringen har lett till stora problem att tolka reglerna. Dessutom präglas lagstiftningen av misstro mot de arbetssökande trots att man vet att fusket är minimalt.
* Höj taket för ersättning - SIF anser att gränsen ska gå vid en årsinkomst på 7,5 basbelopp, som i socialförsäkringssystemet. Det motsvarar en månadsinkomst på knappt 22 000 kronor.
* Ta bort karensdagar och ge möjlighet till semester även för arbetslösa - det är stor skillnad på att vara arbetslös och att vara ledig, därför bör även arbetslösa kunna vara lediga i enlighet med semesterlagen och med bibehållen a-kassa.
* Ta bort inträdesvillkoret - det hårda inträdesvillkoret (för att få bli medlem i en a-kassa måste du under en 5-veckorsperiod ha arbetat minst fyra veckor, minst 17 timmar i veckan) gör att a-kassan inte blir den omställningsförsäkring som den är tänkt att vara. SIF anser att det inte finns någon anledning att försvåra inträdet när reglerna för utbetalning ändå är så hårda.
* Ny arbetsmarknadspolitik - kvalitet i stället för kvantitet för arbetslösa men utan att antalet utförsäkrade ökar.
* Individuell anpassning och friare användning av arbetsmarknadspolitiska medel.
* Individuella handlingsplaner – den arbetslöse ska i samråd med sin arbetsförmedlare komma fram till en lösning som passar.
Dessutom föreslås, liksom i den statliga utredningen, att ersättningen sänks efter en tid, dock inte efter fyra månader, utan efter exempelvis en ersättningsperiod.
- Tanken är att det ska underlätta en omställningsprocess så att man till exempel kan överväga att byta yrkesområde, säger Christer Jansson.
Den 15 september ska utredningen överlämnas till regeringen.
- Vi hoppas att översynen ska landa i ett system som vi kan leva med en längre tid, så att man inte ändrar reglerna hela tiden, säger Jansson.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.