För mer än tre år sedan, den 3 juni 2010, beslutade Unionens a-kassa att inte bevilja Kungsbackabon Cathrine Hedberg ersättning för fyra månaders arbetslöshet. Hon överklagade och i november 2011 upphävde förvaltningsrätten beslutet och gav henne rätt till ersättning. Men när Cathrine Hedberg skickade in kassakorten för den period hon varit arbetslös nekade a-kassan henne ersättning på nytt. Denna gång med motiveringen att kassakorten kommit in för sent - enligt regelverket ska kassakort skickas in inom nio månader och nu hade det alltså gått ett och ett halvt år.Unionens a-kassa hävdar att det fanns information om niomånadersregeln på kassans hemsida. Cathrine Hedberg måste därmed anses underrättad om vad som gällde och borde ha förstått vikten av att skicka in kassakorten fortlöpande.
Med hjälp av Unionens jurister fick Cathrine Hedberg hjälp att driva fallet vidare och har sedan dess fått rätt i förvaltningsdomstolen och, efter att a-kassan överklagat, även i kammarrätten. Kammarrätten konstaterade i sin dom från förra året att det faller på sin egen orimlighet att en person som blivit nekad ersättning ändå ska fortsätta skicka in kassakort.
Men historien tog inte slut där, för den här gången valde Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen. I dag kom domen och den ger återigen och - slutgiltigt - Cathrine Hedberg rätt. Domstolen konstaterar att eftersom a-kassan inte upplyst Cathrine Hedberg om vikten av att skicka kassakorten för att inte riskera gå miste om ersättningen fanns det anledning att invänta utgången i förvaltningsdomstolen.
- Jag tror att domen kommer att bli bra för alla andra som kommer efter, så att inte fler går miste om ersättning. Ärendet har varit i tre instanser och det är bedrövligt att a-kassan överklagat gång på gång. Det är precis som att de tycker att de inte kan göra fel, säger Cathrine Hedberg.
Erika Ejderhamn Roupé, förbundsjurist på Unionen och den som drivit ärendet, tror att domen kommer få stor betydelse.
- Vi är jätteglada över domen. Det är klarlagt att man måste skicka in kassakort även om man överklagat till domstol, men det är inget som a-kassan har informerat sin medlem om i det här aktuella fallet. Man hänvisade till en allmän information på en hemsida och det var inte tillräckligt, därför anser domstolen att det fanns synnerliga skäl för att få rätt till ersättning.
- Jag förutsätter att a-kassan nu ändrar sina informationstexter och att man i fortsättningen kommer att ge tydlig information till varje medlem som kan vara berörd, gärna muntligt och skriftligt, säger hon.