- Jag har inte så mycket gott att säga om försäkringskassan och deras läkares bedömningar. Deras läkare avslagit min begäran flera gånger utan att sätta sig in i ärendet, säger Karl-Göran Eriksson.
- De har kommit med felaktigheter; de påstod att jag var rökare fram till 1994, trots att jag hade slutat röka 1980, de sa att jag hade hög kolesterolhalt, vilket inte var sant. Lik förbaskat säger de att jag haft det och att det är en riskfaktor.
Under många år jobbade Karl-Göran Eriksson som inköpschef på ett stort företag i byggbranschen. Under 80-talet byggdes det för fullt och tempot var högt. I början av 90-talet kom nedgången. Paradoxalt nog betydde det mer jobb för dem som blev kvar i branschen. "Gamla trotjänare fick slita skiten ur sig", säger Karl-Göran Eriksson som blev sjuk av stressen. 59 år gammal drabbades han av kärlkramp och opererades.
Det var då matchen mot försäkringskassan tog sin början. Försäkringskassan vägrade godkänna kranskärlssjukdomen som arbetsskada och hävdade att sjukdomen berodde på flera samverkande faktorer som ålder, höjt kolesterolvärde och rökning. Efter att ärendet valsat fram och åter mellan försäkringskassan, Karl-Göran Eriksson och länsrätten några gånger kom avgörandet. Rätten gick på Karl-Göran Erikssons linje. I domen lutade man sig tungt mot experter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som hade konstaterat att sambandet mellan arbete och sjukdom var "ovedersägligt".
Karl-Göran Eriksson får sin livränta retroaktivt, uppemot en halv miljon kronor brutto.
- Men jag är fortfarande sjuk. Sedan 1995 har jag åkt ut och in på sjukhus 15, 20 gånger. En hel del livskvalitet har gått till spillo också, jag har fått ägna det här mycket tid.
Enligt juristen Stig Jansson från LO-TCO Rättsskydd, som företrädde Karl-Göran Eriksson, är domen ovanlig.
- Det är första gången som jag känner till, där en kranskärlsförändring har godkänts som arbetsskada. Domen innebär inget prejudikat, men kan i viss mån vara vägledande i synen på kranskärlsförändringar.
NIKLAS HALLSTEDT
.