Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kampanj ska få pappor att stanna hemma

En femtedel av alla pappor tar inte ut några föräldradagar alls. I morgon startar kampanjen "Klart jag ska vara hemma" för att uppmuntra männen att ta ut mer föräldraledighet och spendera mer tid med sina barn.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Det är debattören och företagaren Carlos Rojas som grundade kampanjen "Klart jag ska vara hemma" för ett år sedan. Tanken var att få papporna att stanna hemma längre med barnen och ta ut mer av föräldraledigheten. I dag tar männen endast ut en femtedel av föräldradagarna. Nu hoppas man att kampanjen ska leda till ett mer jämställt föräldrauttag.

- Förra året visade en undersökning från TCO att det är 51 år kvar tills män och kvinnor tar ut lika många föräldradagar, om det fortsätter i samma takt som nu. Först i vår kommer årets "pappaindex", det återstår att se om antalet år till ett jämlikt föräldradagsuttag har minskat. Vi tror och hoppas på det, säger Sanna Verner-Carlsson, kampanjsamordnare.

Årets kampanj går ut på att varje dag under april låta 31 personer med olika åldrar och bakgrund göra blogginlägg i ämnet. Först ut är dokumentärfilmaren Zanyar Adami, artisten Pablo Cepeda och politiska tjänstemannen Ander Wallner.

- I fjol fick kampanjen stor respons och New York Times gjorde till exempel ett reportage om pappaledighet i Sverige, berättar Sanna Verner-Carlsson.

Nu i år ska kampanjen också fokusera på att starta en diskussion om föräldraledigheten tidigt under föräldraskapet. Kanske redan innan mamman blir gravid eller under inledningen av graviditeten. Chansen att papporna ska hinna tänka över och planera sitt föräldraskap ökar om det görs tidigt menar kampanjens initiativtagare.

Sanna Verner-Carlsson menar att även företagen kan bidra mycket till att papporna stannar hemma om de redan från början visar att de är positiva till föräldraledighet.

- En studie från i somras visade att nästan var 15:e arbetsgivare är negativt inställd till att anställa småbarnsföräldrar. Men vi är helt övertygade att om företag visar för sina anställda att de uppmuntrar föräldraskap och föräldraledighet kommer det att få positiva effekter. I gengäld kommer de att få tillbaka gladare och mer lojal personal.

Samtidigt upplever Sanna Verner-Carlsson att många föräldrar fortfarande är oroliga över vad föräldraskapet ska innebära för ens jobb. Man kan bland annat vara osäker på hur arbetsgivaren kommer att reagera, om man får behålla sin tjänst, hur länge man får vara borta och om man får gå ner i arbetstid när man kommer tillbaka.

- Vi tror att mycket av oron bygger på okunskap. Konsekvensen kanske blir att man inte är lika koncentrerad på jobbet, känner sig stressad eller att man funderar på att byta jobb. Att som företag redan från början visa att man är positivt inställd till föräldraskapet minskar givetvis den här oron. En enkel grej är att även fråga blivande pappor hur länge de tänkt vara föräldralediga, och inte om de har tänkt vara det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.