Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kampanj mot nya studiestödet

Publicerad

Kampanj mot nya studiestödet

Hälften bidrag, hälften lån. Enklare system för återbetalning av lånen. Och bort med inkomsttaket. Det är några av kraven i en kampanj mot förslaget till nytt studiestöd.

Utbildningsdepartementes utsände Erik Svanfeldt fick det hett om öronen när han på onsdagen träffade representanter för studentorganisationer. TCO, SACO och SFS (Sveriges förenade studentkårer) hade upptakt för sin nya kampanj.
- Förslaget till nytt studiestöd är en förbättring för staten. Inte för studenten, menade Daniel Ferm som är studerandeombudsman på TCO.
- Även om regeringen satsar 4,5 miljarder nu så får de tillbaka minst lika mycket genom de hårdare återbetalningsreglerna. Studenten får i längden dra ett tyngre lass, även om bidragsdelen höjs.
Erik Svanfeldt svarade att det inte går att jämföra pengar som skjuts till nu med pengar som staten får tillbaka om 40 år.
SFS vice ordförande Johan Mårtensson framhöll att möjligheten att välja fel eller bredda sin utbildning genom att läsa en extra termin försämras. Han syftade på de ändrade återbetalningsreglerna som innebär att man ska betala tillbaka en viss del av lånet varje år, istället för som i dag fyra procent av inkomsten.
Erik Svanfeldt replikerade:
- Dagens system fungerar ännu sämre. Många pluggar länge bara för att de vet att de inte kommer kunna betala tillbaka hela studielånet.
Genom namninsamlingar och debatter vill kampanjen 50-50 (hälften bidrag, hälften lån) få regeringen att riva upp studiestödspropositionen. Studentorganisationerna vill ha ett nytt förslag där studiestödet görs om i grunden.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Fakta om det nya studiestödssystemet finns på regeringens hemsida  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.