Vi är några på mitt jobb som har diskuterat om man har rätt till en befattningsbeskrivning? Några är säkra på att det är så och några säger att det har man inte alls.
Svar:
Enligt reglerna i Lagen om anställningsskydd, Las, ska arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av betydelse för anställningen senast en månad efter det att arbetstagaren börjat arbeta. Informationen ska innehålla bl a"...en kort specificering eller beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller tjänstetitel.." Du kan alltså, med hänvisning lagen, begära att få denna skriftliga information.
Vad gäller när min tjänst "upphört"?
Just nu är jag föräldraledig och hade tänkt att vara hemma i ytterligare 6 månader innan jag ska börja jobba igen. Igår ringde min arbetsgivare och sa att min tjänst upphört och att jag blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Eftersom jag har rätt till 4 månaders uppsägningstid så menade dom på att jag då inte behövde komma tillbaka eftersom mina 4 månader "tickar" på under min ledighet. Stämmer verkligen detta?
Svar:
Nej, din arbetsgivare har fel. Las (Lagen om anställningsskydd) 11 § fick ett tillägg som började gälla från den 1 juli 2006. Uppsägningstiden ska inte börja räknas förrän du helt eller delvis återupptar arbetet efter din föräldraledighet.
Får jag jobba hur mycket som helst?
Jag är deltidsanställd på ett litet företag som inte har kollektivavtal. Ofta måste jag jobba mer än de 20 timmar jag är anställd på. Det är i och för sig helt ok för mig eftersom jag helst vill öka min tjänst, men frågan är om man får jobba hur mycket mertid som helst eller finns det regler för det?
Svar:
Man får inte jobba hur mycket som helst. Detta är reglerat i arbetstidslagen 10 §. När det finns särskilt behov får mertid tas ut med högst 200 timmar under 1 kalenderår. Mertidsreglerna är att jämställa med övertidsreglerna. Du kan anmäla till din arbetsgivare att du önskar gå upp i arbetstid och du har då enligt Las (lagen om anställningsskydd) 25 a § företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad
Hur får vi dela på föräldraledigheten?
Hur kan jag dela upp min föräldraledighet? Min man och jag vill varva ledigheten.
Svar:
Du kan dela upp den som du vill men högst 3 perioder under 1 kalenderår och varje ledighetsperiod måste du anmäla till din arbetsgivare senast 2 månader innan du vill ta ut ledigheten
Vi vill ha pengar för helgarbete!
På vår arbetsplats har vi kollektivavtal med HTF. Vi blir då och då beordrade att komma in och jobba några timmar, oftast på lördagar eller söndagar. Problemet är att vi inte får någon ersättning för detta utan vi får ta ledigt timme mot timme istället. Vi vill hellre ha extra timlön för denna tid, hur ska vi göra?
Svar:
Ersättning för övertid regleras i kollektivavtalen. Din arbetsgivare har skyldighet att följa detta avtal. För varje timme övertid du arbetar har du rätt till övertidsersättningar enligt följande: Ersättning för övertidsarbete under tiden kl 6.00 på morgonen till kl 20.00 på kvällen, helgfria måndagar till fredagar, beräknas genom att månadslönen delas med 94, eller kompenseras med ledighet med 1,5 timme för varje övertidsarbete. Ersättning för övertidsarbete all övrig tid beräknas genom månadslönen delat med 72 eller kompensationsledighet med 2 timmar för varje övertidstimme.
Måste jag fortsätta som vikarie?
Jag är anställd som vikarie till och med den 31 januari. Nu säger min arbetsgivare att jag ska bli tillsvidareanställd. Måste jag först vara vikarie tiden ut innan jag kan bli fast anställd?
Svar:
Om du och din arbetsgivare kommer överens om att omvandla ditt vikariat till en tillsvidareanställning tidigare än den 31 januari går det bra.
Har jag rätt till tjänstledighet för resa?
Jag har använt alla mina semesterdagar redan, men nu vill jag ha 3 dagar ledigt för att göra en kort resa. Jag vill inte ha lön de dagarna utan bara ta tjänstledigt. Jag vet också att det inte blir mer att göra för mina arbetskamrater om jag är borta. Kan min arbetsgivare vägra att ge mig ledigt?
Svar:
Ja, din arbetsgivare kan neka dig ledighet. Det är inte reglerat i lag eller avtal med den sortens tjänstledighet. Med bra argument kan du kanske förhandla dig fram till en lösning som ni bägge är nöjda med.