Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobbsökande idiotförklarad på Facebook

När en 57-årig kvinna sökte jobb på ett Uppsalaföretag la vd:n ut hela ansökan på Facebook och kallade henne för "idiot". Chefen tog också en kopia på kvinnans ansökan och skickade den till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).
Ola Rennstam Publicerad

Historien började när en 57-årig kvinna sökte jobb hos Uppsalaföretaget 55-plussare i Sverige AB. Enligt Upsala Nya Tidning hade kvinnan skickat in en handskriven ansökan där hon förklarade att Arbetsförmedlingen uppmanat henne att söka jobbet och att hon ville ha ett svar från företaget för att kunna bekräfta att hon verkligen sökt.

Kvinnans jobbbansökan fick vd:n Christopher Walkendorff Pike att se rött. Han valde att lägga ut hela brevet på Facebook med kommentaren:
"Det är sådana här idioter sossarna vill fortsätta dalta med. Detta är en "ansökan" från en verklig arbetssökande vi fick in.  Fy fan!"

Inlägget plockades bort från Facebook efter att media uppmärksammat vd:ns agerande. Christopher Walkendorff Pike säger till UNT att det var "fel" att lägga ut kvinnans ansökan på nätet utan att fråga henne. Han påpekar dock att problemet med att folk sänder in ansökningar bara för att kunna visa upp för Arbetsförmedlingen är stort och bör uppmärksammas.
- Till slut lessnar man på att vara mellanlandning för dem som uppenbarligen inte vill ha jobb utan bara är ute efter a-kassa. Vi får 20-30 sådana i veckan, säger han till tidningen.

Christopher Walkendorff Pike har även skickat kvinnans ansökan till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Han anser att regeringen bör återinföra rätten att "stämpla upp" som begränsades för några år sedan.
- Då skulle fler vilja jobba extratimmar. Nu kan inte folk ta timmar för de är rädda om a-kassan", säger han.

Christopher Walkendorff Pike har skickat ett brev till den 57-åriga kvinnan där han erbjuder henne ett arbete inom städ. Det är i skrivande stund fortfarande oklart om hon nappat på jobberbjudandet.

Att publicera en jobbansökan på nätet, med tillhörande kommentar, kan strida mot personuppgiftslagen. Den säger att man inte får publicera personuppgifter om den som berörs av publiceringen kränks. Men det finns ingen generell regel som slår fast vad som är kränkande, utan varje fall måste bedömas för sig. Faktorer som påverkar är syftet med publiceringen, vilka uppgifter som sprids, samt var och hur länge de ligger ute.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.