Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobbsnack på nätet

Sif startar en virtuell mötesplats, där olika nätverk kan föra en diskussion på webben.
Publicerad
- Här ska man få ökad nytta av medlemskapet, råd och stöd i yrkesrollen från andra medlemmar eller träffa andra i samma situation, säger Cecilia Holmberg, projektansvarig på Sif.
I september öppnar www.sif.se/jobbsnack där nätverk kan bildas utifrån arbetsplatser, yrkesroller eller situationer. Det kan vara klubbar, en grupp förtroendevalda, chefer i IT-branschen, kursdeltagare som vill fortsätta hålla kontakten, föräldralediga pappor eller uppsagda som vill stötta varandra.
- Det kommer att få betydelse för hur man jobbar inom Sif i framtiden. Undersökningar visar att nio av tio ungdomar snackar på nätet, något som de kommer att fortsätta med som vuxna. Sif måste vara förberett och finnas där, säger Cecilia Holmberg.
Ambitionen är att stärka folkrörelsen genom att tillföra ett forum där människor kan tala med varandra. I dag saknar 130 000 sifare klubb, andra arbetar långt ifrån sin klubb, dit hör konsulter.
- Genom jobbsnack får människor möjlighet att prata med varandra, det ger facklig styrka. Här kan krav formeras utifrån situation. Men det virtuella mötet ska inte ses som en ersättning för det fysiska mötet utan som ett komplement. Klubbarna har lagliga rättigheter, det har inte medlemsgrupperingar, säger Cecilia Holmberg.
Förebild är www.shortcut.nu och jobbsnack kommer att vara uppbyggt på ett liknande sätt. De som loggar in får registrera sig och då välja vilka uppgifter som de andra i nätverket ska ha tillgång till. Något som ger möjlighet att söka efter studie- eller arbetskamrater. Alla inloggade kan se vilka andra som är inne.
På mötesplatsen finns artiklar, kalender, aktuella diskussioner - där det går att vara anonym. Sedan kan man gå vidare till gruppen, vilken kan bildas utifrån arbetsplats, t ex en Ericssonklubb, yrkesroll, t ex IT-chefer, situation, t ex uppsagda, eller intresse, t ex biogänget i Stockholm. För att komma in i gruppen måste man ansöka om medlemskap och få det beviljat. Dessutom har man sina egna sidor med kontaktnät och meddelanden.
www.sif.se/jobbsnack finns arbetsrättens abc, senare också kongresswebben.
Förbundsstyrelsen ser webben som ett forum för ökat inflytande och ökad delaktighet, ett led är www.sif.se/jobbsnack. Budgeten för den tekniska plattformen är 1,5 miljoner kronor. Målgrupp är i första fasen IT- och telekombranschen, men webbplatsen är öppen för alla sifare. Förhoppningen är att 4 000 medlemmar ska vara registrerade vid årsskiftet 2003/04.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.