Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobb försvinner när svenska toaletter ska anpassas till europeisk stordrift

AB Gustavsberg varslar 110 anställda. Samtidigt genomförs rationaliseringar, lyckas inte det riskerar produktionen att försvinna.- Det vore tråkigt för Sverige om den här typen av basindustri flyttas, säger Sifklubbens ordförande Gunnar Lundmark.
Publicerad
Problemet är att den svenska modellen av toaletter inte kan tillverkas med samma teknik som den tyska ägaren Villeroy & Boch använder i sina fem andra fabriker i Europa, berättar Gunnar Lundmark. Skillnaden är toalettens golvanslutning, i Europa ansluts avloppet till väggen.
- Vi såg väldigt tidigt att det skulle bli problem med den nya tekniken, men tyskarna var väldigt bestämda. Nu har vi jobbat mycket med att förändra processen, snart har vi fixat det, säger Gunnar Lundmark.
Den nya tekniken innebar till en början att ett alltför stort antal porslinsdelar deformerades, något som gjort att leveransvolymerna inte kunnat hållas.
- Nu har vi fått tuffa sparkrav. Modellerna blir färre, antal bitar per timme ska öka, primaprocenten ska bli högre. Om det misslyckas är risken stor att resten läggs ned, säger Gunnar Lundmark.
Osäkerhetsfaktorn är tekniken. Men om den fungerar är kraven rimliga, anser han.
Lågkonjunkturen i Tyskland och sämre beläggning i de tyska fabrikerna, tror Gunnar Lundmark är en annan orsak till sparkraven.
AB Gustavsberg, som tillverkar sanitetsporslin utanför Stockholm, har 350 anställda varav 100 är tjänstemän. Av de 110 nu varslade är 5 tjänstemän. I Vårgårda, utanför Göteborg, tillverkar företaget kranar. I Bromölla finns Ifö som också tillverkar sanitetsporslin.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.