Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämställdhetslagen skärps

Publicerad

Jämställdhetslagen skärps

En seger för facket. Så betecknar TCO den skärpning av jämställdhetslagen som antogs av riksdagen på onsdagen. En seger är det också för SIF-klubben på Scania i Katrineholm, som stred för att företaget skulle göra en fullständig lönekartläggning.

Den skärpta jämställdhetslagen innebär att arbetsgivaren varje år måste kartlägga och analysera de anställdas löner och anställningsvillkor för att se om det finns några osakliga löneskillnader mellan könen. Men det räcker inte med att analysera, det krävs också en handlingsplan för hur företaget ska åstadkomma jämställda löner. Företag som har färre än tio anställda slipper göra en handlingsplan.
En annan skärpning gäller fackets rätt att få kunskap om alla anställdas löner, även de oorganiserades, för att kunna göra något åt osakliga löneskillnader. Det är en ny rättighet, vilket välkomnas inte minst av SIF-klubben på Scania i Katrineholm som för några år sedan tog strid för denna fråga, men förlorade.
- Det känns jäkligt bra, kanske är det på grund av oss som lagskärpningen kommer, kommenterar Hans Eklund, ordförande i SIF-klubben på Scania.
Nu väntar han på att Scania ska uppfylla lagens krav.
- I dag har vi ingen lönekartläggning för hela företaget som analyserar läget. Och jag är övertygad om att vi har löneskillnader som beror på kön här hos oss, även om man motiverar det annorlunda, säger Hans Eklund.
En annan förändring är att Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, får rätt att gå in på företag och göra egna undersökningar om hur löneskillnaderna ser ut. Dessutom kommer förbud mot könsdiskriminering också att gälla när ett företag rekryterar nya medarbetare, även om ingen anställs.
Arbetsgivare har varit kritiska till den nya lagen, bland annat med argumentet att arbetsvärderingen kräver mycket administration. Även sju kvinnliga verkschefer har i en debattartikel kritiserat den nya lagen. De menar att arbetsvärderingen är "lika subjektiv som vilken annan lönesättning som helst", men att den ser objektiv ut.
- Vitsen är att de lokala parterna tillsammans kommer överens om en metod för hur arbeten ska jämföras. Om facket är med blir förutsättningarna bättre, säger Irene Sundelin, jämställdhetsansvarig på SIF.

CARITA ANDERSSON   © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.