Jämställdhet inte bara en kvinnofråga
Numera är jämställdhet något som innefattar både kvinnor och män. Den synen präglar bland annat EU:s jämställdhetsarbete inom Ricette-projektet, som presenterades på en konferens i Stockholm.
- Alla frågor måste analyseras ur både kvinnors och mäns synpunkt. Till exempel när man bygger vägar och planerar boendet. Man måste ta på sig jämställdhetsglasögon, säger Gunilla Sterner, chef för jämställdhetsenheten, Länsstyrelsen i Stockholm, som var en av deltagarna på konferensen.
Ricette startade 1996 och där ingår olika projekt från EU-länder, bland annat Italien, Grekland, England och Portugal. Varje projekt innehåller ett recept som man kan lära sig av och kanske prova på.
Jämställdhetsminister Margareta Winberg som inledde konferensen anser att det krävs en könsuppdelad statistik.
- BNP visar inte hela samhället och heller inte de klyftor som finns mellan män och kvinnor i samhället, menar Margareta Winberg.
I Sverige har man arbetat med jämställdhet sedan 60-talet och många av exemplen inom Ricette är svenska. Sverige har en framträdande plats i fråga om jämställdhet i Europa. Inom IT-området finns det dock fortfarande ganska stora skillnader även i Sverige.
Vad anser du om det faktum att 30 procent av de som arbetar inom IT är kvinnor och bara 5 procent är chefer?
- Där är det mycket kvar att göra. Vi lever i en struktur och ett samhälle som är ett resultat av manliga värderingar. Jag tycker vi delvis lyckats väldigt bra. Vi leder när det gäller jämställdhet om vi jämför med alla andra länder, svarar Margareta Winberg och fortsätter:
- Man kan inte lagstifta mot fördomar, men man kan förändra genom att värdera människor lika. Det måste man börja med redan i uppfostran och hur pojkar och flickor bemöts.
Julie Parish, från Enland, som arbetat med jämställdhet i drygt tio år, anser att väldigt lite har förändrats de senaste åren. Hon utbildar långtidsarbetslösa kvinnor i eget-företagande.
- Kvinnor får inte lån när det ska starta eget. Jag känner till ett fall där en kvinnlig rörmokare gick till en bank för att få lån. De sa till henne du vet väl att det är ett väldigt smutsigt arbete. Hon svarade: jag har arbetat som sjuksköterska i 20 år. Kvinnan som hade en affärsplan och en lång lista på kunder med sig till banken, vände sig istället till ett annat bankkontor och fick sitt lån, säger Julie Parish. Hon är dock hoppfull. Det går framåt, om än långsamt.
- Det är en stor skillnad i attityd om man jämför yngre och äldre män, säger hon.
ULLA-KARIN HÖYNÄ© siftidningen