Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Jag vill förändra modebranschen"

Louise Linderoths examenskollektion från Textilhögskolan, med kläder skapade utifrån en sittande position, väckte stor uppmärksamhet.
Petra Rendik Publicerad
Anna-Lena Lundqvist
Louise Linderoths dröm är att förändra modescenen. Nu har hon gjort en jeanskollektion för sittande position. Anna-Lena Lundqvist

”Årets kanske mest inspirerande kollektion”, skrev det anrika modemagasinet Vogue om ditt examensarbete. Vad tänkte du då?

– Att det var overkligt men också ett fantastiskt erkännande. Kollektionen är så långt ifrån det vi är vana att se på modescenen. När jag skickade ut modellerna visste jag inte om jag skulle klara mig eller krossas. Kollektionen är så personlig och går långt utanför normen för vad vi ser som mode.

Hur fick du idén till kollektionen?

– Jag var tio år när jag drabbades av min ryggmärgsskada. Jag tog mig fram på kryckor, men för ett år sedan kände jag att jag inte kan lägga all min energi på att ta mig från A till B. Då blev det rullstol. När jag blev sittande började jag fundera på vad som händer med kläderna, särskilt när det kommer till jeans. Kroppen har en helt annan position när du sitter än när du står. Jag började klippa, klistra och drapera. Till slut hittade jag rätt och insåg att det här vill jag basera mitt examensarbete på.

Vilken respons har du fått från andra som använder rullstol?

– Många är glada och känner hopp. Men jag har också fått kritik, vissa hävdar att jag använder min rullstol för att få uppmärksamhet, andra menar att mina plagg inte går att använda om du sitter i rullstol. Men mitt arbete handlar ju mer om konst än kommersiellt gångbara byxor. Det handlar om representation, att alla ska få plats och synas på modescenen, inte att hitta plagg som går att använda.

Vad gör du just nu?

– Jag håller på att tillsammans med ett klädmärke ta fram ett par unisexjeans som kommer att ha längre grensöm och vara tightare i ryggen och lösare framtill. Modellen passar alla men designen utgår från en kropp som sitter mycket.

Vad gör du om tio år?

– Min dröm och drivkraft är att förändra modescenen. Jag vill att alla kroppar ska kunna känna sig representerade i branschen. Kläder ska utgå från människor som bär plaggen, i stället för från dem som tittar på plaggen.

Vad tror du om en kollektion för tjänstemän som sitter mycket?

– Det kan säkert vara lika obekvämt att sitta framför en dator som i en rullstol. Kostymer är egentligen konstruerade för att stå stilla i. Sätter du dig ner behöver du knäppa upp kavajen och skjortorna är ofta snäva i halsen. Så ja, kanske det!

Louise Linderoth

ÅLDER: 24 år.

GÖR: Designer och konstnär.

BAKGRUND: Gick ut Textil­högskolan i Borås förra året med ett mycket uppmärksammat examensarbete.

AKTUELL: Bland annat med en kollektion unisexjeans som passar alla men kommer att vara extra bekväma för dem som sitter mycket.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.