Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

ITT underlättar livspusslet

ITT Water & Wastewater är vinnare av årets Guldnapp. Flexibla arbetstider, barnpassning och årliga lönekartläggningar är några av anledningarna till det.
Sonja Wiedenhoeft Palmqvist, Unionens klubbordförande, och Ylwa Wedin-Kolfeldt, HR-manager, är stolta över utmärkelsen.
Petra Rendik Publicerad

Ylwa Wedin-Kolfeldt, HR-manager på ITT Water & Wastewater AB, är stolt över att hennes arbetsplats tilldelas årets guldnapp. Men hon tar utmärkelsen med viss ro. För det här med att förena jobb och familj med allt vad det innebär av att vara hemma med sjuka barn, föräldraledighet och hämtningar på dagis är en självklarhet som sitter i företagets väggar sedan många år.

 - Vi har alltid haft en positiv inställning till föräldraskap och arbete, långt innan andra företag ens diskuterat det. Jag minns vår första pappa som var föräldraledig redan 1975. Vi har nog en naturlig kultur av medmänsklighet och förståelse här, säger Ylwa.

Sonja Wiedenhoeft Palmqvist, Unionens klubbordförande, bekräftar Ylwas bild. Hon är själv mamma till tre och hon har kunnat, med chefens godkännande, pussla med arbetstider så varken jobb eller familj blivit lidande. Och redan för 24 år sen, när hon börjad på ITT Water & Wastewater var hennes dåvarande chef pappaledig.

- Våra flexibla arbetstider och möjligheten att jobba hemma underlättar helt klart för många och särskilt för dem med barn, tror Sonja.

Förtaget tillverkar och säljer pumpar, omrörare och produkter för reningsverk. På huvudkontoret i Sundbyberg är de runt 450 anställda. 75 procent är män. Det är lätt att tro att det bara pratas pumpar och fotbollsresultat men det visar sig vara fördomar. Barnvagnsmodeller och spädbarnsskötsel är minst lika heta diskussionsämnen på fikarasterna. Män födda på 80-talet har en annan inställning till föräldrarollen än de äldre kollegorna tror Ylwa. För dem är det en självklarhet att vara föräldralediga och de engagerar sig redan från det att barnen är nyfödda. Hon har inga siffror på hur många anställda pappor som varit eller är hemma men de är hemma säger hon. Det gäller i högsta grad också chefer som är viktiga förebilder.

- Jag tror på att visa i handling vad man står för. Jag tror mindre på tjusiga tal och policies, säger Ylwa.

Jämställdhetsplan och lönekartläggning som görs varje år trots att lagen bara kräver det var tredje, är två anledningar till att företaget är årets guldnappsvinnare. Enligt Ylwa är det inte särskilt svettigt att lönekartlägga varje år, tvärtom, det är betydligt enklare tycker hon.

Städhjälp och barnpassning, några av de förmåner som de anställda kan nappa på, var annat som föll guldnappsjuryn i smaken. Flexibla arbetstider är kanske ändå det som underlättar mest. Att kunna jobba hemma eller ta med sig barnen till kontoret om dagis är stängt utan att chefen surar. Att ibland slippa stressa på morgonen eller kunna hämta på dagis lite tidigare.

- En tillåtande kultur ger massor tillbaka. De anställda vill förhoppningsvis stanna kvar lite längre, säger Sonja.

Företaget får en lojal arbetskraft att räkna med. Matematiken är enkel, man ger och man tar. Dessutom resulterar föräldraledighet i kompetenta medarbetare. Det märks speciellt bland männen menar Ylwa, och särskilt om man har en arbetsledande befattning.

- De utvecklas massor av att vara hemma. Jag brukar säga att de går hem som pojkar och kommer tillbaka som män.

Fakta

Guldnappen är en utmärkelse som går till en arbetsplats som underlättar för anställda att förena jobb och föräldraskap. Det är fritt fram att nominera men för att vinna krävs det att arbetsplatsen har kollektivavtal och jämställdhetsplan.
Guldnappen har delats ut sedan 2003. Tidigare vinnare är Ikea, Kronans Droghandel, Picab AB, AC Nielsen, Servera och förra årets vinnare, CSC Sverige.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.