Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IT räddar inte demokratin980527

Publicerad

"IT räddar inte demokratin"

Internet kan inte lösa de demokratiska problem som fackförbund och politiska partier lider av.
Det sa Bengt Göransson, ordförande i den statliga demokratiutredningen, på ett IT-seminarium arrangerad av SEKO igår
.

Enigheten inom panelen var stor när det gäller grundproblemet: både den fackliga rörelsen och den politiska lider av en demokratisk kris. Människor känner vanmakt inför systemet och sina möjligheter att påverka.

Det fackliga och politiska deltagandet minskar. Samtidigt som intresset för politik i sig är lika starkt som någonsin.

Därefter gick åsikterna isär. LO:s demokratiutredare Anders Ekholm hade stora förhoppningar om vad IT kan betyda.

- Den nya tekniken kan vara ett sätt att bryta människors vanmakt. Ett bra exempel är kampanjen mot landminor. Där slöt sig vanliga människor över hela världen samman för att göra något, med hjälp av internet, sa Ekholm.

Men samtidigt var han bekymrad över att detta i så liten utsträckning har påverkat fackens arbete. Inom LO har man därför tagit fram något som kallas "Dialog Demokrati", ett verktyg för att över internet ge medlemmar möjlighet att påverka förbundets utredningar och ställningstaganden. Projektet är ett experiment som LO hoppas mycket på.

Bengt Göransson vände sig mot denna optimistiska syn på internets möjligheter.

- IT är fantastiskt på många sätt. Men det finns anledning att ifrågasätta euforin. På 50-talet var det flanellografen som skulle rädda demokratin, sedan diabilderna. Nu är det IT som ska göra samma sak. Vi människor har ett stort behov av ångest och ett stort behov av frälsning. Det är nog bäst att vara skeptisk inför övertron på den nya tekniken, sa Göransson.

Det ökande informationsflödet ger inte automatiskt ger ökad kunskap, utan snarare leder till bristande kontroll. Han påpekade också att demokrati lika mycket handlar om att värdera och diskutera som att ta del av mer fakta. Och denna sorts diskussion uppstår främst mellan människor som står öga mot öga snarare än vid samtal över nätet, menade Göransson.

- Att läsa vad som sägs på inernettorgen är som att ta del av privata telefonsamtal utlagda i offentligheten. Man blir åskådare av samtalen, inte deltagare, sa han.

- IT kan givetvis inte rädda demokratin. Det behöver den inte göra heller, det räcker med att en ny möjlighet, en ny arena, har öppnats. Märkvärdigare än så är det inte.

MAGNUS A JACOBSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.