Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IT-avtalet ger föräldralediga större chans till kompetensutveckling

Enligt det nya IT-avtal som träffades mellan Sif och Almega IT i helgen betonas arbetsgivarens ansvar för att föräldralediga inte tappar i kompetens.<br />
Publicerad
Avtalet ska ge ett lönelyft med 10,2 procent, fördelat på 3,7, 3,5 respektive 3,0 procent, på tre år.
Varje anställd är garanterad en lägsta löneökning med 446, 367 och 294 kronor i månaden respektive år.
Avtalet innebär också att lägstlönen höjs till 15 000 kronor per månad från den 1 april i år, för den som varit anställd minst ett år. Nivån räknas sedan upp till 15.525 respektive 15 990 kronor de kommande åren.
För den som inte varit anställd minst ett år men som fyllt 18 gäller 14 105 i år, 14 595 nästa år och 15 035 kronor 2009.
Eftersom IT-avtalet är ett så kallat processavtal kan lönerna bli högre eller lägre än de nu avtalade, om de lokala parterna är överens om det.
Om de inte är eniga kan central förhandling begäras av någon av parterna.
Om de då ändå inte kommer överens slår den så kallade stupstocken till, varpå lönen ökar med de nu avtalade 10,2 procenten.
Samma princip gäller för den avtalade lägsta löneökningen per individ.
Enligt avtalet kan medarbetare också "nollas", det vill säga helt bli utan en löneförhöjning, om arbetsgivaren kan övertyga det lokala facket om det.
Men då under förutsättning att medarbetaren får veta vad som krävs för en positiv löneutveckling och en åtgärdsplan innehållande kompetensutveckling eller liknande görs.
I övrigt följer IT-avtalet i stort det träffade Teknikavtalet.
Av särskild vikt för de anställda inom IT-branschen är att arbetstidsavtalet innebär att de lokala parterna kan träffa en överenskommelse om en ersättning när dygnsvilan bryts.
- Vi har också fått till en liten öppning som är principiellt viktig för oss, och som arbetsgivarna tidigare inte alls velat diskutera. Om de lokala parterna nu vill så kan de träffa en överenskommelse om att arbetstidens ska reduceras för den som har så kallade skiftliknande arbetsförhållanden, säger Åsa Erba Stenhammar, avtalsansvarig för IT- och telekom på Sifs förhandlingsenhet.
Speciellt för IT-avtalet är att man fått in att den som varit föräldraledig kan få kompetensutveckling vid behov.
En särskild knäckfråga inom branschen har varit hur man ska få till mer ordning och reda i löneavtalet eftersom det tidigare varit många tolkningstvister.
Medan facket hävdat att fördelningen av den årliga lönehöjningen ska ske per förhandlad enhet har arbetsgivare hävdat att den ska räknas företagsvis vid oenighet.
Enligt det nya avtalet ska en lönerevision endast omfatta företaget i sin helhet om det tidigare funnits en sådan praxis, medan den annars endast ska omfatta en enhet.
- Vi har också fått till tydligare skrivningar om hur löneprocessen ska gå till, säger Åsa Erba Stenhammar
Hur vanligt är det att parterna inte kommer överens så att stupstocken faller ut?
- Det vet jag inte. Men jag tror inte det blir så vanligt nu, när företagen går bättre, säger Åsa Erba Stenhammar.

ANITA TÄPP










Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.