Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Internetbranschen kartläggs i ny studie

Publicerad

Har IT-bubblan verkligen brustit, eller har det bara skett en omstrukturering i branschen? Den och många andra frågor vill forskaren Åke Sandberg finna svar på i en ny studie.

I ett och ett halvt år har Åke Sandberg och hans kollega Fredrik Augustsson på Arbetslivsinstitutet sökt upp och listat IT-företag i Sverige. 1500 har de hittat, dubbelt så många som vid den förra undersökningen 1997. Just nu pågår telefonintervjuer med samtliga företag.
- Vi kommer att göra ett slumpmässigt urval bland de anställda i företagen där vi ska gå vidare och fråga om de anställdas utbildning, kompetens, möjligheter till kompetensutveckling, förekomsten av facklig verksamhet och inte minst nätverkande, säger Åke Sandberg.
- Vad man har upptäckt i andra studier, internationellt, är att det personliga nätverkandet spelar en väldigt stor roll. Även om man byter jobb fortsätter man att jobba ihop i sina nätverk. Det betyder mycket för arbetets organisering, fortsätter han.
Genom att söka upp och lista IT-företagen har forskarna redan nu kunnat göra en analys av den geografiska spridningen. Stockholm dominerar stort, runt 40 procent av alla IT-företag ligger i huvudstaden. Göteborg, Lund och Malmö har ungefär tio procent vardera. Därefter är det universitetsstäderna som har flest IT-företag. Ett undantag finns dock – Karlskoga.
- Karlskoga är den enda stad som inte har universitet eller högskola som placerar sig högt. Om det beror på Arbetslivsinstitutets satsning där eller något annat kan jag inte svara på.
En annan fråga som forskarna vill ha svar på är om förutsättningarna för branschen har ändrats sedan 1997. Då uppgav företagen att det fanns tre problem för deras tillväxt: brist på kompetent personal, brist på riskkapital och kundernas bristande kunskaper. Särskilt det sistnämnda tror Åke Sandberg kan se annorlunda ut i dag.
- Av vad jag har hört så vet kunderna mycket väl vad de vill ha i dag. Frågan är snarare om IT-företagen kan ordna det åt dem.
Han hoppas att studien ska kunna förtydliga bilden av IT-bubblan som sprack.
- Det ska bli spännande att se om det är en verklig nedgång eller en omstrukturering. Sådana har vi sett förut. På 80-talet hade vi fastighetsbubblan som sprack. Det var en konstig uppblåst börskurs som korrigerades. Men verksamheten fortsatte. Kanske är det samma sak i IT-branschen, säger Åke Sandberg.
Studien i sin helhet presenteras i slutet av september.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.