Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inget avtal för radio-tv-anställda

Publicerad

Inget avtal för radio-tv-anställda

Nära 16 000 SIF-medlemmar är fortfarande utan centrala avtal. Det gäller anställda inom radio och tv, där det gamla avtalet löpte ut för åtta månader sen, samt arkitekt- och konsultbranschen.

Arbetsgivarna inom SRAO-området (radio och tv) med cirka 2 700 medlemmar vill införa projektanställningar på två respektive fem år. De vill också ändra i vaktlisteavtalet som reglerar hur många kvällar och helger personalen får tjänstgöra.
Kraven är i linje med vad arbetsgivarna tidigare fått igenom hos Journalistförbundet, och de ansluter till förslag som en partsgemensam utvecklingskommitté under opartiske ordföranden Rune Larson lade fram i juni 1997.
Men i höstas röstade SIF-klubbarna vid Sveriges Television och radiobolaget på ett gemensamt repskap nej till att använda kommitténs idéer som underlag i avtalsrörelsen. Detta lamslog förhandlingarna under hela våren. I slutet av maj gick klubbarna med på att förhandla utifrån Rune Larsons dokument på villkor att inte skyddsreglerna försämras.
Parterna möts igen 25 augusti.
– Situationen är väldigt besvärlig. Vi vill ha ett avtal så att medlemmarna äntligen får sina löner. Men arbetsgivarna får inte driva igenom allt, säger Karl-Eric Hallgren i SIF:s förhandlingsdelegation.
– Arbetsgivarna har inte visat vilka problem de vill lösa med förändringarna. De har inte heller erbjudit kortare arbetstid eller någon annan utbytbar ersättning för att vi ska försämra anställningsskyddet. Bara lite högre OB-ersättning och ersättning vid arbete utomlands.
En tänkbar väg ut ur låsningen är att träffa ett nytt centralt löneavtal och låta de lokala parterna förhandla vidare om det övriga.
13 000 medlemmar inom Almega, konsulter och arkitekter, är utan avtal sedan 31 mars. Arbetsgivarna har erbjudit 1,8 procent i lönelyft. SIF vill ha upp nivån.
– De vill ha företagspotter utan fackligt inflytande över fördelningen. Ett företag med kontor över hela landet skulle då kunna lägga nästan allt i Stockholm och inget i Ö-vik. De är också helt avvisande till kortare arbetstid, säger ombudsman Mikael Wittbäck, SIF-kansliet.
En komplikation är att Arkitektförbundet gått före och tecknat avtal om bland annat företagspotter och förlängd visstidsanställning upp till ett år. SIF och CF fortsätter sina förhandlingar 8-9 september.

BJÖRN ÖIJER© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.