Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inger Ohlsson om avhoppet

Publicerad

Inger Ohlsson om avhoppet

- Jag tror ingen orkar jobba så här mer än sex sju år. Jag hoppar av i förtid eftersom erbjudandet om att bli generaldirektör kom nu, säger Inger Ohlsson som lämnar sin post som TCO-ordförande.

Erbjudandet om jobbet som generaldirektör på Arbetslivsinstitutet kom före Kristi himmelfärdshelgen. På torsdagen fattade regeringen sitt beslut att låta tillsätta Inger Ohlsson på posten som är ledig sedan den tidigare generaldirektören Anders L Johansson blev ny chef på AMS.
Samtidigt nominerar TCO-styrelsen den biträdande generaldirektören på Arbetslivsinstitutet, Sture Nordh, till Inger Ohlssons efterträdare.
- Ja, det är lite lustigt att det blev så. Sture är en gammal god vän. Jag tror att TCO får en väldigt duglig facklig företrädare i honom, säger Inger Ohlsson.
Vad är du mest nöjd med att ha uträttat under din tid på TCO?

- Inom organisationen har jag åstadkommit mycket bättre stämning och arbetsklimat än när jag började. Det är värdefullt i sig. Sedan har jag lyft fram TCO i det internationella arbetet, något som är oerhört viktigt med den utveckling vi har i dag, när många beslut fattas utanför landets gränser. Man kan inte bara arbeta på hemmaplan.
Tror du att Sture Nordh kan ta din plats i det internationella arbetet?

- Sture har jobbat mycket internationellt, sedan är det naturligtvis alltid svårt med de omstruktureringar som blir. När en går vill någon annan ta dess plats. Det är inte säkert att positionerna stannar hos en organisation. Men om något år kommer Sture att ha en stark ställning internationellt tror jag.
Vad hoppas du kunna tillföra Arbetslivsinstitutet?

- Jag vill att allt fler ska få del av kunskapen som finns på institutet. Inte minst är det viktigt hur mindre företag ska kunna tillgodogöra sig den. Det är forskaren och praktikern som ska samsas och föra ut kunskap.
Och du är praktikern?

- Ja. Jag har ägnat mig en del åt det här de senaste två åren i vårt samarbete mellan TCO, LO, SACO och Arbetslivsinstitutet.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.