Bristen på arbetskraft är i dag på 1990 års nivå. Det visar SCB:s arbetskraftsbarometer.
Civilingenjörer i datateknik är, inte oväntat, den mest eftersökta gruppen på så väl kort som lite längre sikt, ett respektive tre år. Detsamma gäller för högskoleingenjörer i el/elektronik/data.
Dystrare är utsikterna för handels- och administrationsutbildade. På dessa anses tillgången god. Vilket också gäller för samhällsvetare, kemister, tandtekniker samt personal inom de traditionella näringarna jord och skog.
Enligt arbetskraftsbarometern råder det i dag annars brist på åtta av tio utbildningsgrupper.
Relativt sätt har arbetsgivarna svårast att få tag på grundskolelärare årskurs 4-9 med språk och social inriktning, civilingenjörer i datateknik samt grundskolelärare i matte årskurs 4-9.
55 procent av arbetsgivarna har minst en gång under det gångna året sökt personal.
Sedan föregående år har även nyutexaminerades situation förbättrats. Bland de nyutbildade råder det mycket stor brist på högskoleingenjörer i el/elektronik/datateknik, liksom en räcka praktiskt orienterade gymnasieutbildningar: VVS, transport och verkstad, fordon och bygg.
Statistiska centralbyråns årliga arbetskraftsbarometern mäter utsikterna på arbetsmarknaden för 78 utbildningar. Undersökningen baseras på cirka 11 000 blanketter som skickats till 7000 personalansvariga.
MARIE NÄRLID© siftidningen 2000