När de anställda vid Callcentret Focus CRS nu fortsätter strejka för att få schysta villkor genom kollektivavtal så gör de det med ett nedläggningshot hängande över sig.
I fredags lämnade arbetsgivaren in en förhandlingsframställan om nedläggning av verksamheten till Unionen.
Det var det andra livstecknet från arbetsgivaren sedan strejken drog igång för snart fyra veckor sedan.
Det första kom i onsdags, när kontorschefen först drog ner de strejkaffischer som satts upp vid entrén till callcentret och sedan polisanmälde förbundet för olaga affischering.
Om arbetsgivaren lägger ned företaget så försvinner arbetstillfällen på en ort i en region där jobben är så få att företag som Focus CRS fått statligt lokaliseringsstöd.
Callcentret ägs av bolaget Peak Partners i Stockholm, som sysslar med finansiell rådgivning och kapitalförvaltning. De strejkande Unionenmedlemmarna arbetar med att boka kunder åt Peak Partners.
Hur kommer allmänheten att reagera om företaget nu läggs ned, som en följd av strejken? Finns inte risk för att de strejkande och Unionen blir syndabockar vid en nedläggning?
- Nej, den här strejken har ett enormt stöd bland ortsbefolkningen som fortsätter att tuta när de åker förbi med bilen och stannar till och uppmuntrar de strejkande. Sedan har ju många tusen visat sin sympati genom att gilla aktionen på Unionens Facebooksida vilket är fantastiskt, säger Patrik Åsell.
- Sedan handlar den här konflikten inte bara om strejken i Fränsta utan om hela den svenska modellen som både arbetsgivarna och facket står bakom. För vi vet ju alla att den här modellen ser till att vi har stabilitet på arbetsmarknaden i och med den fredsplikt som råder när det finns kollektivavtal, vilket ju gynnar båda parter.