Ingen oro för jobben på Astra
Optimism blandat med en viss osäkerhet präglar stämningen på Astra idag. Efter beskedet om den planerade fusionen med brittiska Zeneca har diskussionerna och frågorna varit många.
Huvudkontoret flyttar till London. Kvar i Sverige blir forskningsledningen. Det är vad som planeras om fusionen Astra Zeneca blir av. Flytten tycks oroa marknaden mer än de anställda.
- 6000 personer kommer inte att förlora jobben. Om man ser på planerna för Zeneca och Astra var för sig de närmsta tre åren så handlar det om expansioner. Astra har anställt mellan 2500 och 2800 per år den senaste tiden. Det kommer bli en kostnadsbesparing motsvarande 6000 tjänster, men det är inte samma sak som att jobben försvinner, säger Raymond Nygren, SIF:s klubbordförande på Astra i Södertälje.
Att det kommer bli omstruktureringar är de flesta beredda på. Vissa kommer att få byta arbetsplats och en del kommer förmodligen att mista sina jobb. Men ingen som siftidningen talar med är orolig för egen del. Produktionen kommer antagligen inte att beröras alls, medan marknadsavdelningarna ute i världen slås samman.
- Det här är ett företag där marknadsvärdet går hem på kvällen. Det är de anställdas idéer och tankar som verksamheten bygger på. Astra hade klarat sig själv under en skaplig framtid, men utvecklingen går mot några större och starkare företag. Det hade varit värre om det kommit ett stort läkemedelsföretag och köpt upp oss för att de inte vill ha oss på marknaden. Här går Astra och Zeneca in på lika villkor. Man har valt varandra, fattat tycke, och det är väl den bästa förutsättningen för ett lyckat äktenskap, säger Raymond Nygren.
Vad tror du om fusionen Astra-Zeneca?
Louise Bergman, personaladministratör:
- Min första reaktion var chock. Jag blev jätteledsen. Men nu när jag har funderat tror jag att det är väldigt bra. Jag är positiv. Det är två företag som det går bra för, så det blir lite dynamik. Det kommer säkert att vara lite osäkert ett tag, men i det långa loppet tror jag att det här är bra.
Björn Nyberg, avdelningschef:
- Jag tror att det kan komma att bli bra. Det känns osäkert så här initialt, men det är tvunget att bli bra. Det är ett kärt svenskt företag för alla. Jag har varit här i 33 år. Med den här fusionen är vi på lika basis istället för att bli uppköpta. Det är nog nödvändigt för Astra om vi inte ska hamna i bakvattnet. Den här diskussionen om att huvudkontoret ska flyttas
jag tror inte att det är så dramatiskt. Man måste se helheten och vi har ju kvar forskningshuvudkontoret. Det blir en förlust för Sverige kanske, men inte för oss.
Gun Roos, redovisning:
- Det blir bra. Astra hade inte klarat sig själva på lång sikt. Det blir några tuffa år för att få ihop det. Jag jobbar inom produktionen så jag är inte orolig för egen del. När man tänker på det är 6000 personer av 54000 inte mycket. Och det ska ju inte behövas sägas upp så många.
Terttu Bergholm, logistikchef:
- Vad ska jag tro? Det är säkert bra för Astra. Vi behöver få mer information om vi ska kunna tycka något, men det är väl som med alla fusioner att det finns vinnare och förlorare. Jag tillhör en avdelning som kan beröras eftersom Zeneca har en liknande.
Inger Andersson, safety manager:
- Det är svårt. Samhället har förändrats och allt går mot större och större bolag. Jag är inte så säker på att det är det bästa. Men om det är så, så är det nog en bra sammanslagning. Jag känner mig lugn. Jag hoppas och tror att jag har både jobb och anställning kvar.
Ulf Ossiansson, business service manager:
- Det är svårt att svara på, vi vet för lite. För Astra är fusionen positiv. För vissa kommer det att innebära problem. Det känns som svenska Astra försvinner lite grann.
Fakta Astra Zeneca:
Tillsammans bildar de det tredje största läkemedelsbolaget i världen, bara Merck och Glaxo Wellcome är större. Bolagen kompletterar varandra både marknads- och produktmässigt. Zeneca är stora i Japan, där Astra har haft svårt att slå sig in. Astra, däremot, är dominerande i övriga Asien och norra Europa, medan Zenecas marknadsandelar är stora i södra Europa. I USA är de båda ungefär lika stora.
Astras främsta områden är mage/tarm, hjärt- kärlmediciner, astmamediciner och anestesi, medan Zeneca är världens andra största företag på cancerområdet.
Astra har idag 27 500 anställda, Zeneca har 32 100.
Huvudkontoret ska placeras i London, vd blir Zenecas nuvarande vd Tom McKillop. Håkan Mogren blir arbetande vice styrelseordförande och Percy Barnevik styrelseordförande.
LINDA SVENSSON © SIF-tidningen 1998