Pressad av företagsledare och fackligt förtroendevalda, som oroar sig för att bristen på projekt ska leda till både uppsägningar och förlorad kompetens i branschen, sa ministern att Försvarsdepartementet har en dialog med industrin.
- Vi får överväga om det uppstår akuta besvär. Men det är fel att påstå att vi inte har beställt nånting på flera år.
Även Mats Nilsson, chef för krigsförbandsledningen, varnade för en alltför svartvit bild:
- Väldigt många beställningar har lagts ut på försvarsindustrin utifrån de monetära resurser vi har.
Peter Lundberg från uppköparen FMV nämnde Ericssons artillerilokaliseringsradar, använd av brittiska invasionsstyrkor i Irak, som exempel på militär högteknologi där Sverige är världsbäst.
Kockums vd Martin Hagbyhn betonade att försvarsindustrin nu nått en kritisk massa, som inte klarar ytterligare krympning, och Saabs tillträdande vd Åke Svensson bekräftade att några hundra anställda kommer att varslas i år på grund av brist på tunga utvecklingsprojekt.
Sverige ingår tillsammans med fem andra europeiska stater i ett industriellt samarbete om materiel och system för försvaret.
- Avtal ska nu tecknas på område efter område, sa Leni Björklund. Vi vill ha ett mellanstatligt samarbete, inte en EU-byrå som administrerar ett gemensamt ägande av försvarsmateriel. Stora komplicerade rymdsystem kan det kanske vara rimligt att länderna äger tillsammans.
Kriget mot Irak har splittrat EU, men det får inte legitimera att EU "gasar med samarbete" inom gemensamt försvar och försvarsindustri, betonade Leni Björklund.
BJÖRN ÖIJER