Sju företag som tillhör Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen berörs av varslet. Men inom kort kan det bli fler. Unionen arrangerar medlemsmöten och känner av stödet för konflikten på flera företag som kan bli aktuella.
- Vi vill ha ett avtal så fort som möjligt, säger Unionens avtalsexpert och konfliktgeneral Bo Hallberg.
- Ser man på kostnaden både för medlemmar och företag vid en konflikt har jag svårt att förstå att Almega så halsstarrigt säger nej. Då menar jag inte bara ekonomiskt. Arbetsmiljön påverkas. Det kommer att växlas hårda ord på arbetsplatsen, och det kommer att finnas en besvikelse på arbetsgivarens handlingssätt. Dessutom uppstår det spänningar mellan olika medlemsgrupper.
Bo Hallberg ser i nuläget inga utsikter till lösning av konflikten före torsdag. Från Unionens sida har man inga planer på att backa från kravet på en individgaranti. Inget tyder heller på att arbetsgivarna skulle vara på väg att slå till reträtt.
- Vi har fått signaler från flera bolag att de skiter i konfliktvarslen. Är man oorganiserad har man rätt att avstå från arbete när det blir konflikt, men arbetsgivarna säger att de är skyldiga att jobba.
Samma rätt till att avstå arbete gäller även dem som är med i ett fack utan avtal på arbetsplatsen.
Bo Hallberg har precis blivit uppringd av en Gotlandstidning, enligt vilken Payex, ett av de varslade företagen, hotar med att flytta verksamheten till Baltikum om konflikten blir ett faktum.
- Det är propaganda som arbetsgivarna kör med. Det är bara ett sätt att skrämma medlemmarna. De sätter sitt hopp till att de inte ska våga strejka.
Oorganiserade som stöttar strejken och vill ha del av konfliktersättningen har möjlighet att ansluta sig. Gör de det innan konflikten bryter ut omfattas de också. Däremot kan inte medlemmar som inte stöttar konflikten slippa omfattas nu när varslet är lagt.
- Har man bestämt sig för att spela en match kan inte ena halvan av laget sitta kvar i omklädningsrummet. Då har man ju förlorat, konstaterar Bo Hallberg.