Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inga portofria a-kassekort

Publicerad

Inga portofria a-kassekort

Många arbetslösa medlemmar har hört av sig till SIF-tidningen upprörda över att behöva stå för portot på sina a-kassekort. De menar att detta är en kostnad som a-kassan borde ta. Men ingen förändring är i nuläget aktuell.

– För stunden har vi ingen avsikt att införa portofria kassakort, säger SIF:s förbundsordförande Mari-Ann Krantz.
För att hålla kostnaderna för administration nere skickas numera alla kort till en gemensam hanteringscentral i Arjeplog. Detta medför att det inte längre finns möjlighet att lämna in korten på sitt lokala kontor och alla blir tvungna att lägga ut för portokostnaden.
– Om SIF:s a-kassa skulle stå för kostnaden skulle det bli nästan fyra miljoner kronor per år*. Det är inga små pengar, säger Mari-Ann Krantz. Jämför man med hur det har varit förut, så har en del visserligen kunnat lämna in korten personligen, men den möjligheten har inte alla haft.
Vissa fackförbund, till exempel Kommunal, står för sina medlemmars portokostnader. Men det finansieras med högre avgifter. Om alla SIF-medlemmar hade delat på portokostnaden skulle det innebära en höjning av a-kasseavgiften med ungefär en krona i månaden. Mari-Ann Krantz håller med om att det inte är någon större summa, men poängterar att det är förbundets ambition att hålla avgifterna så låga som möjligt.
– Jag har förståelse för den ekonomiska situation som våra arbetslösa medlemmar har, säger hon. Men låga kostnader blir till fördel för alla. Vi har en lägre avgift än många andra förbund. Ett betydligt större problem är att taket för vad man kan få ersättning för via a-kassan ligger så lågt. Många får i verkligheten inte alls ut 80 procent av lönen. Detta är frågor som vi arbetar med att förändra.
Många har också reagerat på att kassakorten numera skickas in helt öppet med personuppgifterna synliga och dessutom på sladdrigt papper.
Risken för att ens uppgifter skulle bli lästa av obehöriga bedömer Monica Norberg, föreståndare för SIF:s a-kassa som liten. Varje vecka passerar 200 000 kassakort posten och läses av på den gemensamma datacentralen i Arjeplog.
– Personnumren kommer att krypteras från och med oktober, säger Monica Norberg. Men redan idag är de svårlästa.
Den nya hanteringen av kassakorten började planeras för tio år sedan utifrån den teknik som då fanns tillgänglig.
– Att införa hantering via e-post skulle medföra ytterligare en kostnad och dessutom har inte alla arbetslösa tillgång till en dator, säger Monica Norberg. Och att via telefonen ringa in sina uppgifter är inte rationellt. Korten innehåller så mycket information att det skulle bli svårt att knappa in allt per telefon. Dessutom skulle det bli svårt att hantera alla inkommande samtal.

CECILIA FLYGT © SIF-tidningen 1998

* 30 000 arbetslösa x 5 kronor (porto) = 150 000 kronor x 26 veckor (korten skickas in varannan vecka) = 3,9 miljoner kronor/år.

FAKTA
Alla a-kassor betalar administrationen av kassorna själva. Till detta finns ingen statlig finansiering. Därmed skiljer sig också olika förbunds a-kasseavgift.
Sverige har 41 a-kassor. Av dem hade bara två en lägre månadsavgift än SIF under 1997. Den lägsta var 57 kronor/månad, den högsta närmare 100 kronor. SIF tog ut 62 kronor. Kommunals medlemmar fick betala 74 kronor i månaden.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.