Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inga pengar före jul

Saabs anställda kan inte räkna med några pengar från lönegarantin före julhelgen.
- Ska man ha pengar före jul råder vi medlemmarna att använda vårt nödlån, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist.
Ola Rennstam Publicerad

Att Saab Automobile begärt sig själv i konkurs innebär att det kommer att gå snabbare för de anställda att få ut den statliga lönegarantin jämfört med om facken, med Unionen i spetsen, hade inkommit med en konkursansökan. Detta är troligen en klen tröst för alla anställda.

- Det är ett tungt besked, men samtidigt har vi hela tiden sagt att kan man inte betala löner så ska en ansvarsfull arbetsgivare göra det som Saab nu har gjort, säger Martin Wästfelt.

När kommer personalen att få sina pengar?
- Det är svårt att säga exakt, men jag utgår från att det finns kapacitet hos konkursförvaltaren och länsstyrelsen att hantera det skyndsamt. Det normala är att det tar mellan fem och sju arbetsdagar innan lönegarantin faller ut. Novemberlönen kommer relativt snabbt, sedan kan det ta betydligt längre tid när det gäller innestående semester och liknande, säger Martin Wästfelt.


Saabs anställda har inte fått lön sedan i slutet av oktober. Hittills har ett drygt 100-tal Unionenmedlemmar på företaget ansökt om nödlån genom facket. Unionen understryker att den möjligheten fortfarande finns kvar.
- Det vore naivt att inte råda den som behöver pengar till att söka nödlån. Den möjligheten stängs inte med en konkurs så det är ett råd från vår sida att kontakta SEB för att inte stå utan pengar till jul, säger Martin Wästfelt.

Unionens chefsjurist poängterar att en konkurs inte innebär att alla försök att hitta nya lösningar har släckts.
- Det är viktigt att framhålla att allt hopp inte är ute, det kommer att göras ytterligare försök.

- Men det viktigaste beskedet nu är att lönegarantin hanteras skyndsamt och att som anställd avvakta och se vad konkursförvaltaren kommer med. På onsdag skulle jag tro att vi vet lite mer om det.


Hur agerar Unionen nu?
- Dels kommer vi att följa de enskilda medlemmarna om det skulle bli problem. Det kommer att bli massor av individuella avvikelser där vi är med och stöttar. Sen blir det många förhandlingar av kollektivt intresse där Unionen kommer att företräda medlemmarna. Det blir i huvudsak klubb och regionkontor som kommer att hantera den biten.

- Därutöver kommer Unionen att föra en dialog med bland annat stat, kommun, landsting, arbetsförmedlingen och trygghetsråd. Vi kommer att engagera oss på många fronter samtidigt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.