Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ikea populäraste arbetsgivaren

Möbeljätten Ikea är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Det visar en undersökning från Karriärbarrometern som listat Sveriges företag utifrån kategorierna ekonomi, data, IT och teknik.
- Jag tror att man förknippar Ikea med trygghet och bra arbetsförhållanden vilket är viktigt i tider som dessa, säger Susanne Håkansson, på Unionenklubben.
Lina Jonsson Publicerad 22 oktober 2009, kl 12:54

Undersökningsföretaget Universum har bett 11 000 personer under 40 år med minst åtta års arbetslivserfarenhet att lista fem arbetsgivare de helst skulle vilja arbeta för. De 100 mest attraktiva arbetsgivarna har därefter rankats i kategorierna data, IT, ekonomi och teknik. Bland ekonomer och ingenjörer blev möbelföretaget Ikea återigen etta på listan.

- Det är ett världsomfattande företag där de anställda har stor chans att utvecklas så det är kul att det uppmärksammas på det här sättet. Vi hade till exempel en anställd tekniker som gick vidare och blev affärsområdeschef och slutligen vd på ett annat företag så det finns stora möjligheter att klättra, säger Susanne Håkansson.

 I kategorin data och IT tappar Ikea lite i popularitet och yrkesverksamma inom branschen skulle, om de fick välja, helst arbeta för Google, följt av datatillverkarna Apple och Microsoft.

Bland ekonomerna hamnar stålföretaget SSAB sist på listan. I kategorin teknik ratas Svenska spel och SJ och inom data och IT-branschen är Teracom, Lantmännen och Försäkringskassan sistahandsvalen.

 Listan

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.