"IBM lockar anställda att spela hasard med lönen"
IBM vill förvandla löneökningarna till en rörlig bonus.
De lockar anställda att spela hasard med lönen. Det är inte rumsrent, inte värdigt svensk arbetsmarknad, säger Kjell Hallberg på SIF.
Nyligen blev det häftiga reaktioner när Ericsson ville införa ett rörligt lönesystem. Facket varnade för att anställda skulle drabbas av sänkta löner om de inte nådde sina mål.
På IBM infördes 1994 ett rörligt lönesystem. Företagets villkor var att de anställda accepterade en lönesänkning på 5 procent, mot en chans till bonus om bolaget gick bättre än väntat. Nu vill företaget gå vidare, teckna in de närmaste årens löneökningar, och öka den rörliga delen till 10 procent.
Förra gången vägrade facket teckna avtal om sänkta löner. Då uppvaktade bolaget de anställda en och en och det stora flertalet gick med, trots klubbens protester.
Det är uppseendeväckande att IBM kringgått kollektivavtalet och gjort upp direkt med var och en. Det tyder på okänslighet och arrogans, sa klubben. Även nu vänder sig IBM direkt till de 2 500 anställda i Sverige med ett avtal.
Vi har varnat för fallgroparna och gör allt för att avskaffa systemet. Ledningen borde någon gång lyssna på oss, säger Jorma Ström, SIF-ordförande för 515 tjänstemän på IBM i Kista.
Han har inget emot en vanlig bonus, där pengarna kommer utöver lönen och där var och en kan se och påverka resultatet. Men här ska 40 procent baseras på det globala resultatet, lika mycket på Europasiffrorna och 20 procent på Norden.
En nyhet är också att en gruppindelning av de anställda ska påverka utfallet.
Här reducerar man sin fasta lön till 90 procent och klassar samtidigt in alla i fyra så kallade prestationskoder. Fyrorna, som hamnar lägst, har inte ens chans till bonus. De får noll oavsett resultat ett vansinnigt system, säger Jorma Ström.
Oroliga medlemmar har hört av sig till SIF-klubben.
I samråd med SIF:s jurister har vi gått igenom konsekvenserna och vi avråder alla från att skriva på, säger klubbens vice ordförande Jan-Erik Orrestig.
I ett brev uppmanas medlemmarna ge klubben fullmakt att förhandla. Det gäller såväl din egen lönetrygghet som fackets framtida roll i företaget, står det i en slutkläm.
Kjell Hallberg på SIF:s förhandlingsenhet instämmer i kritiken:
Visst kan vi diskutera bonus, men inte på bekostnad av den ordinarie lönen. Det är inte rumsrent. Nu är det upp till medlemmarna att säga nej till systemet.
TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999
Personalchefen:
"Vi strävar efter ökad delaktighet"
IBM är ett globalt företag och "variable pay" är ett sätt att öka delaktigheten i med- och motgång, säger personalchefen Örjan Granqvist.
Han betonar att ingen ska förlora på det nya systemet, dvs få en lönesänkning jämfört med i dag. Men tillägger att informationen varit bristfällig, vilket de nu är i full färd med att reparera.
Vad säger du om kritiken, att ni lockar anställda att spela hasard med lönen?
Dialogen väljer vi att föra internt, inte i media. Historiskt sett har de som klivit ombord och varit med i systemet vunnit. Mer vill jag inte säga.
TZ