Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IAF: A-kassorna är för snälla

A-kassorna är för snälla eller godtrogna när det gäller att ge ersättning till folk som sagt upp sig själva. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF.
Johanna Rovira Publicerad

Säger du upp dig själv från ditt jobb ska du egentligen bli avstängd från a-kassa i 45 dagar. Men om ditt jobb är så uselt att det gör dig sjuk eller om du till exempel mobbas eller trakasseras kan a-kassan göra ett undantag. Och det gör kassorna. I drygt 20 procent av fallen förra året slapp den anställde som sa upp sig avstängning.

Men enligt IAF:s rapport så är a-kassorna många gånger för snälla, för godtrogna, slappa eller okunniga. IAF hittade brister i mer en femtedel av fallen där en sökande fått ersättning fastän han eller hon sagt upp sig själv. 

Inspektionen anser bland annat att det har saknats läkarintyg som styrker att jobbet är olämpligt och att man inte man inte tillräckligt noggrant har undersökt om den sökande på egen hand har kollat möjligheterna att bli omplacerad.  Dessutom kritiserar inspektionen arbetslöshetskassorna för att har litat på den sökandes ord i stället för att kräva in dokumentation som styrker lämnade uppgifter.

I bara ett fall anser IAF att en a-kassa gjort fel när kassan stängde av en sökande som borde ha fått ersättning fastän han eller hon sagt upp sig själv. 

Hos Unionens a-kassa hittade inspektionen nio felaktigheter.

- Vi fick några påpekanden, men efter korrigeringar var inspektionen nöjd, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

- Vad vi får och inte får göra är i mångt och mycket detaljreglerat, men just de här ärendena handlar om bedömningar, som ibland är jättesvåra att värdera. Här kanske vi trillar ner i den lite snällare fåran.

Även om medlemmarna säkert uppskattar en generösare bedömning gör granskningsmyndigheten det inte. I några av de granskade ärendena har ställts krav på återbetalning, men Unionen kommer inte att kräva in pengarna från medlemmarna utan tar på sig kostnaden.

- Vi har efterskänkt pengarna eftersom det är vi som varit för snälla, säger Jeanette Mandl.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.