Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

I vår väntar fler varsel i tjänstesektorn

Fortfarande är det i hög utsträckning exportföretagen som varslar om uppsägningar. Nästa år lär varslen slå igenom kraftigare i tjänstesektorn.
Niklas Hallstedt Publicerad 4 december 2012, kl 15:12

- Det är typiska exportbranscher - trävarutillverkning och transportmedelsindustrin, som drabbats absolut först. De känner av när det blir svajigt utomlands, säger Alexandra Stråberg, chef för ekonomifakta.se, en informationssajt ägd av Svenskt Näringsliv.

Överst på listan över vilka branscher som drabbats hårdast av årets varsel hamnar "uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster". I praktiken handlar det om bemanningsanställda. Det är de som tvingas sluta först, innan företag som känner av konjunktursvackan gör sig av med sin egen personal.

Under de första tio månaderna lades över 8 000 varsel i branschen, motsvarande nästan en sjättedel av samtliga. Lite längre ned på listan kommer transportmedelstillverkning och trävarutillverkning med nästan 4 200 respektive drygt 1 600 varsel.

Antalsmässigt är dessa branscher alltså inte värst, däremot om man ser till andelen varslade.

- Runt fem procent av de anställda i exempelvis träbranschen har varslats. Det ger en bättre indikation än att bara titta på antalet, säger Alexandra Stråberg som liknar varselvågen vid ett dominospel.

Först ryker jobben inom exportsektorn, något som i sin tur leder till minskad konsumtion på den inhemska marknaden. Först därefter är det dags för handeln att råka ut för samma sak.

Trots det har både parti- och detaljhandeln redan fått kännas vid många varsel, vid oktobers slut hade 5?600 anställda i branschen varslats.

Totalt under årets första tio månader varslades över 50 000 personer om uppsägning. Varselstatistik för november kommer först i mitten av december.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.