Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

I bräschen för riskfri IT-miljö

Publicerad

I bräschen för riskfri IT-miljö

SIF startar ett projekt för att eliminera hälsoriskerna i IT-miljön. År 2002 ska minst 20 produkter finnas på marknaden märkta med "nollrisk".

I projektet ska forskare och utomstående experter engageras. Ett tiotal forskningsuppdrag ska läggas ut. En dialog ska föras med industrin. Målet är att påverka produktutvecklare, producenter och leverantörer.
– Vi går längre än TCO. Deras miljömärkning tar inte hänsyn till kemikalieemissioner, säger projektledaren Bruno Hagi.
Som exempel på produkter att ta fram nämner han: kablage som inte läcker el eller frigör pcb, skrivbordslampa utan elektromagnetiska fält, jordade armeringsjärn och stickkontakter eller elpaneler som inte avger skadliga emissioner.
Kan man verkligen komma ner till "nollrisk" i arbetsmiljön?

– Vägverket säger noll döda i trafiken. Det går inte. Man kan inte ge en sån garanti. Men på sikt ska ingen behöva riskera sin hälsa på grund av kända fakta. I den meningen jobbar vi för en helt riskfri miljö, säger Bruno Hagi.
– Vi vill ha bort flamskydds- och lösningsmedel och isocyanater, som frigörs från datorer och annan elektrisk utrustning och som når människan via huden och andningsvägarna.
Utöver forskningen och de 20 produkterna har "nollrisk i IT-miljö" följande mål:

Minst tio producenter ska medverka i produktutvecklingen.
Ytterligare 20 producenter ska intresseras för visionen.
Minst hälften av SIF:s medlemmar ska få tillräcklig kunskap för att kunna ställa krav vid inköp.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.