Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTFs inkomstförsäkring lindrar försämring i a-kassan

Nu förbättras HTF:s inkomstförsäkring för att möta a-kassans försämrade villkor. <br />-Vi gör vad vi kan för att det inte ska bli sämre för våra medlemmar, säger förbundets ordförande Bengt Olsson.<br />
Publicerad
Riksdagen har beslutat att sänka a-kassans inkomsttak. Det innebär att den högsta förlorade månadsinkomst en arbetslös får 80 procent av sänkts till 18 700 kronor, från tidigare 20075. Det högsta man som arbetslös kan få ut från a-kassan är alltså 14960 kronor i månaden (80 procent av 18700 kr).
Den som tjänar mer än inkomsttaket får alltså ut mindre än 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Men för att förbättra villkoren för alla som tjänar mer än 18 700 har HTF en inkomstförsäkring. Den fyller på a-kassan under 100 ersättningsdagar. Försäkringen ger dig som är arbetslös ersättning med 80 procent av lönen även över a-kassans inkomsttak upp till 33 000 kronor i månaden.
När a-kassans inkomsttak nu sänks, har HTF:s styrelse bestämt att inkomstförsäkringen ska följa med, och fylla på till 80 procent av lönen över det sänkta taket på 18700 kr. Förbundets försäkring, som betalas av medlemmar med lön över inkomsttaket, går alltså in och tar över en del av arbetslöshetskassans åtagande.
HTF:s ordförande Bengt Olsson förklarar hur förbundsstyrelsen resonerat:
- Kongressen bestämde att försäkringen ska ge medlemmarna 80 procent av lönen över a-kassans inkomsttak. När a-kassan sänker taket ändrar vi försäkringen så att den tar vid där.
- Vi hoppas att medlemmarna ska tycka att det är bra. Vi gör vad vi kan för att det inte ska bli sämre för våra medlemmar.
Har du anmält månadslön över nya inkomsttaket 18 700 kronor till HTF och tillhör a-kassan är du automatiskt med i inkomstförsäkringen. Din månadsavgift till HTF ökas med premien till försäkringen, för närvarande 33 kronor, och du får del av försäkringens ersättning vid arbetslöshet enligt de villkor som gäller.
Dessutom har åldersgränser i försäkringen ändrats. Övre åldersgränsen för att komma med i försäkringen har sänkts från 60 till 59 år, samtidigt som högsta åldern för att få ersättningen höjts från 61 till 62 år.
- Det blev fel när vi införde försäkringen, förklarar Bengt Olsson. Några hamnade i ett moment 22-situation. De skulle betala men kunde inte få del av förmånen. Därför har vi förändrat åldersgränserna nu, så att de som betalar in också kan utnyttja försäkringen om de blir arbetslösa.
Bengt Olsson hoppas snart kunna erbjuda fler förbättringar av inkomstförsäkringen.
HTF ska utreda om antalet ersättningsdagar kan ökas från 100 till 150 och löner upp till 36000 kronor i månaden försäkras, vilket är nivåerna i Sifs inkomstförsäkring. I dag får den som tjänar över 33000 kronor i månaden teckna tilläggsförsäkring för att få 80 procent av hela lönen.
- När vi närmar oss årets slut och det nya sammanslagna förbundet riktar vi in oss på att få samma villkor som Sif har i sin inkomstförsäkring, motiverar HTF:s ordförande.
Regeringens avsikt att tvinga fram höjda avgifter till a-kassan har vållat oro inom HTF för att många ska lämna förbundet och bara vara kvar i a-kassan.
Första reaktionen blev en annan fråga från medlemmar: Kan man gå ur a-kassan och bara vara kvar i HTF?
Styrelsen tolkade stadgarna och fann att det går. Enligt tidigare tolkning gick det inte.
- Men den som väljer bort a-kassan väljer bort inkomstförsäkringen, varnar Bengt Olsson. HTF:s inkomstförsäkring gäller bara för den som också är med i arbetslöshetskassan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.