Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hot mot Astrapersonal

Två anställda på Astra Zeneca i Lund har hotats i sina bostäder av djurrättssaktivister. Ett 20-tal anställda på företaget har dessutom fått hem brev som kritiserar läkemedelsbolagets verksamhet.
Ola Rennstam Publicerad

När hustrun till en anställd på Astra Zeneca öppnade ytterdörren till villan stod där två kvinnliga djurrättsaktivister. Enligt den polisanmälan som upprättats ska en av aktivisterna filmat kvinnan medan den andra sagt att hon "skulle tas om hand". Detta enligt en artikel i Sydsvenskan.
Efter att kvinnan lyckats stänga ytterdörren fortsatte en av aktivisterna att filma in genom ett fönster. Detta är andra gången på kort tid som anställda på Astra Zenecas anläggning i Lund får hembesök av djurrättsaktivister, även denna händelse är polisanmäld.

Kvinnans man hade tidigare i veckan fått ett brev som paret upplevde som hotfullt. Brevet innehöll flera påståenden om verksamheten på Astra Zeneca och det avslutades med "på återseende".

Nu visar det sig att ett 20-tal medarbetare på företaget, varav många är Unionenmedlemmar, har fått samma brev. Innehållet i brevet uppfattas dock på olika sätt.
- Vissa har tolkat det som hot och vissa har tolkat det mer som upplysningar. Jag har läst brevet och anser inte att själva texten som sådan är hotfull, men eftersom anställda på företaget fått hembesök kan man uppleva det annorlunda. Det är upp till var och en att polisanmäla brevet om man känner sig hotad, säger Maria Persson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Lund.

Ingen av dem som fått brev arbetar med djurförsök.
- De tycks vara utvalda på måfå och vi förstår inte hur de fått tag på hemadresserna. Vi har aldrig upplevt något liknande, säger Maria Persson.

Vad gör företaget för att hjälpa de drabbade?
- Från fackligt håll är vi så klart måna om att de får allt stöd de kan. Vår säkerhetsavdelning har haft en genomgång av hur de som fått breven ska hantera situationen om de skulle råka ut för något. Djurrättsorganisationens enda syfte är att skrämma folk, därför försöker vi hålla en så låg profil som möjligt i detta, säger Maria Persson.

Samtliga anställda i Södertälje, Mölndal och Lund har informerats om den hotbild företaget ser.

Djurrättssaktivisterna är upprörda över Astra Zenecas samarbete med Huntingdon Life Science, en djurförsöksanläggning i England där missförhållanden uppdagades för ett antal år sedan. Enligt Astra Zeneca inspekteras den engelska anläggningen nu regelbundet av brittiska myndigheter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.