Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Höjda halter av nytt miljögift

Publicerad

Höjda halter av nytt miljögift

Systemtekniker tillhör dem som drabbas av giftiga flamskyddsmedel. Gifterna kommer från plasthöljen till elektronikprodukter och är lika farliga som miljögifterna dioxin, PCB och DDT.

Det är Lars Hagmar, professor vid Institutionen för yrkes- och miljömedicin vid Lunds universitet, som slår larm i samband med att Arbetarskyddsnämnden publicerar en översikt av våra miljöfaror.
Mängden av så kallade bromerade flamskyddsmedel i blodet har jämförts hos personer ur fyra yrkesgrupper, lokalvårdare, kontorister, systemtekniker och återvinningsarbetare. De sistnämnda, som arbetar med att ta isär och ta till vara uttjänta apparater, uppvisar de allra högsta halterna. För ett av ämnena var värdena nästan 70 gånger högre än för kontrollgruppen.
Även systemteknikerna hade höga siffror. I ett fall 8 gånger så höga som hos kontrollgruppen. Men också hos kontoristerna noterades en förhöjning, om än av mindre slag.
- Systemteknikerna jobbar mycket med nya datorer. Gifterna finns som tillsattsämnen i plasthöljena. De sticker iväg, vandrar från plast och kretskort till damm som man andas in. Kan man bort dammet kan man få ned exponeringen avsevärt, säger Lars Hagmar.
- De halter vi har uppmätt går inte att koppla till några hälsoeffekter. Det är att se som ett varningstecken, men det gäller att vara ute i god tid för att få stopp för tillverkning och användande av den här typen av produkter.
Något samband med problemen som elöverkänsliga upplever, ett samband som ibland har framhållits, tror han inte på.
- Det finns ingen möjlighet. Här handlar det om en låg koncentration.
I hela världen tillverkas omkring 100 000 ton om året av dessa ämnen, vilkas effekter jämförs med miljögifter som dioxin, PCB och DDT. Forskning på djur visar bland annat på fosterskador och sköldkörtelförstoring. Ämnena misstänks även kunna försvaga immunförsvar och påverka hormonsystem i kroppen.
Det finns också undersökningar som visar att mängden bromerade flamskyddsmedel i modersmjölken hos nyblivna mödrar i Stockholm ökar kraftigt.
- Även om halterna av de här gifterna ökar är de fortfarande betydligt lägre än för traditionella miljögifter. Men trenden är oroväckande. Det är en produkt av en pågående och ökande exponering eftersom elektronikmarknaden är expansiv, säger Lars Hagmar.
Just nu pågår en kartläggning av andra yrken där dessa gifter förekommer. Det kan exempelvis röra sig om viss typ av gummihantering, kabeltillverkning och kemtvätt.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.