Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hög personaltäthet trots neddragningar

Även sedan Unionen genomfört sina neddragningar kommer antalet anställda per medlem vara högre än i flera andra förbund. Det visar en jämförelse som Kollega har gjort.
Ola Rennstam Publicerad

Som Kollega kunde berätta i går kommer Unionen att göra kraftiga personalnedskärningar framöver. Dagens 940 anställda ska bantas till 675 personer i juni nästa år. Det innebär naturligtvis att antalet medlemmar per anställd kommer att öka. I dag går det 521 Unionenmedlemmar per anställd. Om medlemsantalet på 490 000 står sig till nästa sommar kommer det att gå 726 medlemmar per anställd, en ökning med nästan 40 procent.

Men även efter personalminskningen kommer Unionen att stå sig ganska bra i förhållande till andra förbund. I Sveriges Ingenjörer går det i dag 921 medlemmar per anställd och IF Metall inte mindre än 1280 medlemmar per anställd. Handels klarar sig bättre, där det går 434 medlemmar på en anställd.

I höstas beslöt Unionens kongress att förbundets verksamhet ska bekostas till 85 % av medlemsintäkter och högst 15 % av kapitalavkastningen. Konkurrerande fackförbund som Ledarna, Handels, Sveriges Ingenjörer och IF Metall har valt att finansiera sin fackliga verksamhet helt och hållet med medlemsintäkter.
- Medlemsavgifterna står för nästan allt. Vi har cirka 100 miljoner i förbundet och får någon miljon i avkastning varje år som går in i verksamheten. Men det är en väldigt liten del, det rör sig om en eller två procent, säger Mia Bigelius, ekonomichef på Sveriges Ingenjörer.

- Vi har haft diskussioner om att öka andelen från avkastningen, men det finns inget inriktningsbeslut. Det är väl inte fel att förbund som har mycket muskler i form av kapital nyttjar det, men vi har valt att inte göra det.

Ledarna och IF Metall resonerar på liknande sätt:
- Vi tar ingenting av avkastningen. Medlemsintäkterna och medlemskostnaderna möter varandra och ska vara noll, säger Ledarnas ekonomidirektör Tommy Ekdal.
- Alltihop skall finansieras av medlemsavgifterna. Bara om det målet missas så används avkastning av kapital, säger Håkan Arnelid på ekonomiavdelningen hos IF Metall.

Medellönen bland Unionens medlemmar är cirka 28 000 kronor, vilket innebär en medlemsavgift på 225 kronor i månaden. För den genomsnittlige Unionenmedlemmen hade det varit något billigare att vara med i Sveriges Ingenjörer, men dyrare att välja Handels.

Sveriges Ingenjörer har en enhetlig avgift för alla medlemmar, oavsett inkomst.
- Avgift är 217 kronor i månaden för fullbetalande medlemmar. Som arbetslös och föräldraledig kan man ansöka om halverad avgift, säger Mia Bigelius.

Att tillhöra Stockholmsavdelningen inom Handels skulle kosta 417 kr varje månad. Medlemsavgiften i handels har ett spann mellan 125 kronor upp till 417 kronor per månad beroende på vad du tjänar.

Medlemsavgiften IF Metall bestäms av en procentsats av lönen. För närvarande ligger den på 1,7 procent. Unionenmedlemmen med 28 000 kronor i månaden skulle betala en fackavgift på 476 kronor. Lägsta avgiften för IF Metall ligger på 200 kronor, högsta ligger på 500 kronor i månaden.

Medlemskap i Ledarna kostar mellan 203 och 264 kronor beroende på vilken branschförening man väljer att vara medlem i.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.