Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hockeyspelare tvingas betala tillbaka 300 000 till a-kassan

Publicerad

Hockeyspelare tvingas betala tillbaka 300 000 till a-kassan

Hockeyspelaren Mats Lusth kvitterade ut nästan 300 000 kronor från SIF:s a-kassa trots att han samtidigt tjänade stora pengar på sin idrott. Nu har han dömts att betala tillbaka pengarna.

Under några år i mitten av 90-talet gick Mats Lusth, som numera spelar för Malmö IF, arbetslös.
Det är åtminstone vad han själv har hävdat. Visserligen spelade han ishockey för först Leksand och sedan Västerås under den här tiden. Och visserligen betalade Leksand en kapitalförsäkring värd 1,2 miljoner kronor för ett tvåårskontrakt med honom.
Men Mats Lusth menar att ishockeyspelandet inte var ett arbete och att han stod till arbetsmarknadens förfogande. Kapitalförsäkringen var inte heller detsamma som lön, utan en transferersättning. I själva verket, anser Mats Lusth, var det fråga om en uppskjuten ersättning för vad han tidigare presterat under sina år som hockeyspelare i utlandet.
Därför berättade han inte heller om sin "fritidssysselsättning" när han sökte a-kassa. Istället svarade han nej på frågan om han hade något extra arbete och kunde kvittera ut sammanlagt 292 716 kronor.
När förhållandena så småningom uppdagades krävde SIF:s a-kassa igen sina pengar. Mats Lusth vägrade betala.
Efter en dom i kammarrätten lär han dock bli så illa tvungen. I rätten hävdade Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) att Mats Lusth "måste ha varit medveten om att han på grund av sitt engagemang som ishockeyspelare var förhindrad att åta sig i vart fall heltidsarbete". AMS påpekar också att skattemyndigheten har bedömt kapitalförsäkringen som lön. Kammarrätten går på samma linje och konstaterar att Mats Lusth "måste anses ha medvetet eller av grov vårdslöshet lämnat oriktig uppgift av betydelse för bedömningen av hans rätt till ersättning".
Mats Lusth döms att betala igen pengarna, samtidigt som han förlorar 130 ersättningsdagar i det fall han skulle bli arbetslös på nytt. Den senare delen av beslutet gäller dock bara under ett år.
Trots att domen är tydlig har a-kassan valt att inte polisanmäla för bedrägeri.
- Det är ingen mening, de lägger ned undersökningen ändå, säger a-kassechefen Monica Norberg.
- Vi har en mild policy. I några fall tidigare har vi tagit till polisanmälan, men det har inte lett någonstans. Det har varit bortkastad tid. Senaste gången fick vi beskedet att brott inte kan styrkas.
Det betyder dock inte att framtida försök att lura a-kassan automatiskt slipper rättsliga påföljder. Varje fall bedöms för sig – och det finns värre försök, menar Monica Norberg.
- Mats Lusth har underlåtit att kryssa i några rutor. Men det finns sådana som förfalskar intyg och skickar in.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.