Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

H&M-fabrik rasade i Phnom Penh

Ytterligare en textilfabrik i Asien har rasat, den här gången i Kambodja. 23 personer skadades. Samtidigt skadades ett 50-tal i Bangladesh när tiotusentals som demonstrerade för högre löner inom textilindustrin drabbade samman med polis.
Johanna Forsmark Publicerad 20 maj 2013, kl 17:00

23 personer skadades när en textilfabrik rasade i Phnom Penh, Kambodja. Den här gången var det en fabrik som producerar kläder för H&M.

- Den här senaste incidenten gör att vi oroar oss för arbetarnas säkerhet, säger den fackliga företrädaren Ath Thun till Nyhetsbyrån AFP.

Tidigare i dag skadades 50 personer när polis och demonstranter drabbade samman i området Ashulia utanför Dhaka enligt TT-AFP. Polis gick in med tårgas för att skingra människor som protesterade mot textilarbetarnas låga löner. Myndigheterna I Dhaka uppger att minst 12 000 människor deltog vid protesterna.

I området ligger flera hundra fabriker som bland annat producerar kläder för H&M. I fredags öppnade fabrikerna igen efter att flera stora klädföretag skrivit på ett internationellt avtal där de garanterar att förbättra säkerheten i fabrikerna. H&M är ett av de företag som skrivit under avtalet.

- Vi stöttar avtalet. Vi tycker det är väldigt bra att H&M har skrivit på det. Bägge parter vill ha ett så heltäckande avtal som möjligt. UNI Global Union vill att fler företag säkerställer villkor och arbetsmiljöfrågor i Bangladesh, säger Marie Kihlberg Nelving, internationell sekreterare på Unionen.

Bangladesh regering har tillsatt en arbetsgrupp för att höja lönerna. Fackförbunden kräver en månadslön motsvarande minst 670 kronor för arbetarna. I november 2010 låg minimilönen på 254 kronor i månaden.

Sedan 2011 har H&M ändrat rutinerna för hur de arbetar med den fackliga frågan i Bangladesh. I stället för att fråga fabriksägarna om arbetstagarnas rätt att gå med i en facklig organisation respekteras så vill de numera veta om det finns fackföreningar på plats. Fabriker som har fack-föreningar belönas med högre ICoC poäng, enligt H&Ms Hållbarhetsrapport 2012.

ICoC, Index Code of Conduct är H&M:s eget verktyg för att mäta hålbarhet hos deras leverantörer.  

Johanna Forsmark