Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hjärtsjuka ändrar sällan livsstil

Många tror att en hjärtinfarkt främst beror på ärftlighet och ålder. I själva verket är 80 procent av alla kranskärlssjukdomar livsstilsrelaterade.
En ny studie visar att akutsjukvården för hjärtsjuka fungerar bra, men inte den livsviktiga eftervården.
Eva Karlsson Publicerad 27 april 2012, kl 13:20

För att undvika ett återinsjuknande är det viktigt med rökstopp, fysisk träning och att ha bra värden på blodtryck och blodfetter. Men endast två av tio hjärtinfarktspatienter följer rekommendationerna.

Två av tre som hade genomgått ballongvidgning trodde att de blev botade direkt efter ingreppet och insåg inte att de behövde ändra livsstil, framgår av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbunds studie, där 1 073 patienter deltog.

Vid återbesöket ett par månader efter ingreppet uppgav 69 procent att de inte hade förbättrat sina motionsvanor och 60 procent hade inte förändrat sina kostvanor.

Joep Perk, professor och forskningsledare för studien, säger i ett pressmeddelande att det finns en klar brist på kunskap hos den hjärtsjuka om bakomliggande faktorer till varför han eller hon har insjuknat. Men att det också brister i information från vården.

- Forskningsmässigt vet vi att livsstil är minst lika viktigt som läkemedel för kranskärlspatienter.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.